Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkiin Migrin päätöksiin voi hakea muutosta

Maahanmuuttoviraston päätökset esimerkiksi kansalaisuusasioissa perustuvat lakiin ja tuomioistuinten linjauksiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkkiä Vaimo ihmetytti (HS Mielipide 7.6.) Maahanmuuttoviraston (Migri) päätöksenteko kansalaisuuden myöntämiseen liittyvässä asiassa.

Suomen kansalaisuuden myöntämisen yhtenä edellytyksenä on vähintään tyydyttävä suomen tai ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito. Kielitaitovaatimuksesta on lain mukaan mahdollista poiketa muun muassa terveyteen liittyvän syyn perusteella, jos kielen opiskelun tai oppimisen katsotaan olevan hakijalle pysyvästi mahdotonta.

Hallintotuomioistuinten ratkaisuja poikkeamisperusteista on kertynyt jo runsaasti. Käytännössä hakijan terveydentila tai vamma on katsottu vain hyvin harvoin riittäväksi perusteeksi kielitaitovaatimuksesta poikkeamiselle. Poikkeamisperusteeksi eivät ole sellaisenaan riittäneet esimerkiksi kuulo- tai näkövaikeudet tai luki-, keskittymis- tai muistihäiriöt.

Korkein hallinto-oikeus on tänäkin vuonna ratkaissut jo kymmeniä tapauksia, joissa kielitaitovaatimuksesta on vaadittu poikettavan terveydellisistä syistä. Vain yksi tapaus on palautettu Migriin uudelleen käsiteltäväksi, sekin vain tuomioistuimelle esitettyjen uusien selvitysten perusteella.

Nimimerkin Vaimo kirjoituksesta ei käynyt ilmi, onko hakija valittanut Migrin päätöksestä tai saanut mahdollisesti jopa jo asiasta tuomioistuimen päätöksen. Kaikkiin päätöksiimme voi hakea muutosta hallinto-oikeudesta.

Heikki Taskinen

kansalaisuusyksikön johtaja

Maahanmuuttovirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat