Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko meillä varaa olla toteuttamatta Guggenheimin museota?

Helsingin maailmanlaajuista näkyvyyttä olisi pyrittävä lisäämään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hiljattain Helsingin Sanomissa julkaistiin vertailu Pohjoismaiden pääkaupunkien taloudellisesta vetovoimasta. Tukholma päihitti Helsingin kuusinkertaisesti ja Kööpenhamina kaksinkertaisesti. Helsingin asema Pohjolan, Baltian ja Venäjän risteyksenä antaisi odottaa parempaa tulosta.

Tilanteen muuttamiseksi Helsingin maailmanlaajuista näkyvyyttä olisi pyrittävä lisäämään. Yksi tehokkaimpia keinoja olisi Guggenheimin taidemuseon rakentaminen. Hanke on pitkälle valmisteltu, ja mukana on tuntuvasti yksityistä rahoitusta. Nyt tarvitaan kaupunki ja valtio mukaan, jotta työt voitaisiin käynnistää.

Onko Helsingillä ja Suomella varaa rahoittaa Guggenheimin taidemuseota? Oikeastaan kysymys pitäisi kääntää päälaelleen. Onko meillä varaa olla toteuttamatta museota?

Suomen valtio kaataa veronmaksajien varoja noin 24 miljoonaa euroa kuukaudessa Talvivaaran kaivokseen, jonka kokonaislasku noussee tuhannen miljoonan tuntumaan. Tuotot ovat hyvin epävarmoja, mutta saasteita ja huonoa mainetta kyllä saadaan.

Osataan sitä Helsingissäkin. Vastikään kaupunki päätti maksaa SRV-rakennusliikkeelle runsaat 100 miljoonaa euroa 25 vuoden aikana vuokraa Jätkäsaaren uimahallista ja liikuntatilasta. Siihen verrattuna Helsingin kaavailtu rahoitus Guggenheim-projektissa näyttää edulliselta.

Valtion osuus Guggenheimin museosta olisi kahden kolmen kuukauden Talvivaara-panostus. Se yhdessä Helsingin suunnilleen yhtä suuren panoksen kanssa mahdollistaisi museon toteuttamisen. Minusta pääkaupunki on tällaisen kulttuuri-investoinnin ansainnut – etenkin kun tiedämme, että sijoitukset kulttuuriin ja ”aineettomaan pääomaan”, josta professori Pirjo Ståhle (HS Mielipide 30.5.) terävästi kirjoitti, maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kimmo Sarje

filosofian tohtori, kuvataiteilija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat