Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yya-Suomessa ystävyyttä harjoitettiin kohtuudella

Suomen ja Neuvostoliiton ystävyysfestivaalia ei järjestetty aivan sattumalta samaan aikaan suuren yleisurheilutapahtuman kanssa, kirjoittaa Sdp:n nuorisoliiton varapuheenjohtajana 1970-luvulla toiminut Jouko Sillanpää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen yya-sopimuksen aikakautta arvioidaan nykyisin liian synkällä sävyllä. Lauri Malkavaara (HS Merkintöjä 9.6.) kertoi mainiosti siitä, miten hän kirjoitti Suomi–Neuvostoliitto-seuran koululaisten kirjoituskilpailussa ylistyksen Suomen ja Neuvostoliiton ystävyydelle päästäkseen palkintomatkalle. Hän kirjoitti sellaista tekstiä, mitä palkintoraati toivoi.

Lukuisten 1970-luvun Suomen ja Neuvostoliiton nuorison ystävyystapahtumien valmistelussa mukana olleena voin todeta, että meikäläisten oli usein sopeuduttava suurvaltanaapurin toiveisiin yhteistyön syventämisestä ja laajentamisesta. Se kuitenkin tehtiin luovasti. Tapahtumien suuruus pidettiin kohtuuden rajoissa.

Esimerkiksi vuonna 1976 alkoi Neuvostoliitossa melkoinen kampanja lokakuun vallankumouksen ja Suomen itsenäisyyden juhlimisesta laajasti yhdessä vuonna 1977. Käydessäni Moskovassa valtion nuorisoneuvoston jäsenenä oli Neuvostoliiton nuorisojohdolla valmiita ehdotuksia ystävyyskampanjasta kouluissa sekä suuresta koululaisia ja opiskelijoita kokoavasta valtakunnallisesta tapahtumasta, joka järjestettäisiin syksyllä.

Monivaiheisten neuvottelujen jälkeen tapahtuma nimettiin ystävyysfestivaaliksi. Olin keskeisesti vaikuttamassa siihen, että ystävyysfestivaali järjestettiin suomalaisten ehdotuksesta Lahdessa elokuun viikonloppuna, viikkoa ennen koulunkäynnin alkua.

Samassa viikonvaihteessa Helsingissä kisattiin yleisurheilun Eurooppa-cupin finaali, joka kokosi stadionille 40 000 katsojaa. Urheilutapahtuma televisioitiin, ja se oli mediassa viikonvaihteen päätapahtuma.

Tapahtumien samanaikaisuus oli ainakin minun ajankohtaehdotukseni julkituomaton peruste, ja samoin ajatteli varmaan moni muukin. Lahdessa runsaat tuhat osallistujaa juhli Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyttä, mutta Suomen koululaiset ja opiskelijat saivat viettää kesää ja kansa seurata suurta urheilutapahtumaa ilman neuvostoystävyyden ylikorostumista. Me nuorisojohtajat huolehdimme Lahdessa liturgiasta nuorten puolesta.

Kun arvioidaan yya-Suomen aikaa, pitää muistaa lähtökohtana sotien lopputulos, jonka Väinö Linna osuvasti tiivisti Tuntemattoman sotilaan viimeisellä sivulla: ”Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi.”

Sopeuduttiin siihen, että sodan voittaja Neuvostoliitto oli Itämeren alueen voimakkain valtio. Samalla säilytettiin Suomi itsenäisenä ja demokratiana.

Jouko Sillanpää

Sdp:n nuorisoliiton varapuheenjohtaja 1973–1977

Valtion nuorisoneuvoston jäsen 1975–1980

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat