Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki heikentää vammaisten asuntotilannetta

Sosiaali- ja terveysviraston linjaukset ovat askel taaksepäin ja vastoin niin kaupungin omia arvoja kuin kansainvälisiä sopimuksiakin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä on runsaan kymmenen viime vuoden aikana toteutettu kehitysvammaisten asumishankkeita, jotka ovat lähteneet liikkeelle kehitysvammaperheiden aloitteesta. Perheet ovat olleet hankkeesta riippuen eri tavoin aktiivisesti mukana myös hankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Nyt Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on linjannut, että tällaisia perhelähtöisiä hankkeita ei enää käynnistetä. Syyt linjaukseen ovat jääneet hämärän peittoon.

Toteutettujen hankkeiden avulla oman kodin on saanut lähes viisikymmentä helsinkiläistä, lapsuudenkodistaan muuttanutta nuorta kehitysvammaista aikuista. Muuttamaan on päässyt kaupungin valitsemina monia sellaisiakin asuntojonossa olleita nuoria, joiden vanhemmat eivät ole olleet käynnistämässä hankkeita. Näin myös tasa-arvonäkökohdat on otettu asianmukaisesti huomioon asukasvalinnassa.

Muuttajat ja heidän vanhempansa ovat kaikissa vaiheissa tehneet yhteistyötä sosiaaliviranomaisten kanssa. Kokemusasiantuntijoiden ääni on näin saatu kuuluviin, mikä on osaltaan kasvattanut sitä sosiaalista pääomaa, joka vahvistaa asukkaiden hyvää elämää.

Toteutustapa muistuttaa niitä yhteistuotannon malleja, joita Euroopan edelläkävijämaissa on otettu käyttöön osana moderneja sosiaalipalveluita: ammattilaiset ja palvelujen käyttäjät läheisineen suunnittelevat ja muokkaavat yhdessä palveluja, jolloin palvelujen laatu paranee.

Uudet kodit ovat olleet asuntoryhmiä. Jokaisella asukkaalla on oma asunto, ja yhteistiloissa voi tavata naapureita, jotka ovat tuttuja jo vuosien takaa. Apua saa tarvittaessa henkilökunnalta. Asumismuoto on kokemuksemme mukaan oiva yhdistelmä yksityisyyttä ja yhteisöllisyyttä, joka luo turvaa ja parantaa elämänlaatua.

”Yksiö Kalliossa” voi olla monelle kehitysvammaiselle – kuten muullekin nuorelle – unelmien täyttymys ja paras mahdollinen vaihtoehto. Yhteisöllisempi asuminen voi kuitenkin olla mieluisampaa myös kehitysvammaisille, kuten muillekin kaupunkilaisille (HS 21.5.).

Myös kehitysvammaisille tulisi vastedeskin turvata mahdollisuus elää esimerkiksi asuntoryhmän tyyppisessä yksikössä, ja tulevaisuudessa myös uusille kehitysvammaperheille tulisi antaa mahdollisuus lähteä yhdessä liikkeelle tällaisten hankkeiden toteuttamisessa. Tietojemme mukaan kiinnostusta tällaiseen on.

YK:n vammaisten oikeuksia koskeva yleissopimus tulee Suomessa voimaan 10. kesäkuuta. Sen artiklassa 19 todetaan, että vammaisilla henkilöillä tulee olla yhdenvertaisesti muiden kanssa mahdollisuus valita asuinpaikkansa sekä se, missä ja kenen kanssa he asuvat.

Kun tähän lisätään se, että yksi Helsingin kaupungin arvoista on asukaslähtöisyys, voi todeta, että sosiaali- ja terveysviraston linjaukset ovat askel taaksepäin ja vastoin niin kaupungin omia arvoja kuin kansainvälisiä sopimuksiakin.

Liisa ja Jari-Matti Vuorio

kehitysvammaisen vanhemmat

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat