Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten hyödyntäminen ilmaistyövoimana on häpeällistä

Esitän, että valtakunnan päättäjät valmistelevat pikaisesti lain, jolla avotyö pysyvänä ”työllistämismuotona” lopetetaan ja se mahdollistetaan tulevaisuudessa vain määräaikaisena työkokeilu- tai vastaavana mallina.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vammainen avotyössä kuulostaa hyvältä ajatukselta mutta on harhaanjohtava ilmaus. Kyse on useimmiten normaaliin tuottavaan työhön verrattavasta työstä, jota työkyvyttömyyseläkkeellä oleva vammainen, pitkäaikaissairas tai osatyökykyinen tekee niin kutsuttua ahkeruus- tai toimintarahaa vastaan.

Raha on usein kuuden tunnin työpäivästä 0–12 euroa, mikä ei riitä edes päivän lounaaseen ja matkakuluihin. Kyse ei ole työsuhteesta vaan enemmänkin ”vapaaehtoistyöstä”, josta työn teettäjä kuitenkin hyötyy tuotetun työpanoksen verran. Ahkeruusraha on verotonta. Se ei ole palkkaa, eikä se oikeuta vuosilomiin tai muihinkaan työsuhde-etuihin. Vammainen saattaa olla vuosikausia avotyössä, mutta ahkeruusrahalla ei saa kerrytetyksi parempaa vanhuuseläkettäkään.

Olen vammaisten oppisopimuskoulutusta koskevassa väitöskirjatyössäni törmännyt useisiin, monilla eri aloilla työskenteleviin vammaisiin, jotka ”ovat tyytyväisiä” avotyöhön, kun muutakaan ei ole tarjolla. Lievästi kehitysvammaisen kertoessa minulle, kuinka ylpeä hän on työstään vaikkapa kaupan varastotehtävissä tai maatilan avustavana työntekijänä, olen hävennyt.

Kauan odotettu YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus tulee voimaan Suomessa tänään perjantaina. Sopimuksen tarkoitus on edistää vammaisten henkilöiden yhdenvertaista kohtelua. Se muun muassa kieltää palkattoman työn teettämisen vammaisilla.

Esitän, että valtakunnan päättäjät valmistelevat pikaisesti lain, jolla avotyö pysyvänä ”työllistämismuotona” lopetetaan ja mahdollistetaan vastedes vain määräaikaisena työkokeilu- tai vastaavana mallina.

Suomessa on tuhansia vammaisia ja osatyökykyisiä, jotka pystyvät antamaan rakentavan panoksensa yhteiskuntaan tekemällä työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi esimerkiksi osa-aikatyötä. Osa-aikaisen työn, vaikka vähäisenkin, tuottama hyöty ja arvo pystytään laskemaan. Sen osuuden osalta kyseisen työntekijän täytyy saada palkkatuloa yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Marja Irjala

tohtorikoulutettava

Oulun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat