Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättäjien tulee kantaa vastuu turvallisuuteen liittyvistä ratkaisuista

Jotta Nato-kansanäänestyksessä olisi oikeasti mieltä, kansalle pitäisi ennen vaaliuurnille menoa kertoa, mitä Suomen ja suomalaisten nykyisestä turvallisuudesta tiedetään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Voitaisiinko Suomessa järjestää kansanäänestys siitä, käyttävätkö suomalaiset ydinvoimalat vastedes polttoaineenaan kierrätettyä uraania, moottoriöljyä vai koivuhalkoja?

Tällainen kansanäänestys olisi tietenkin ajanhukkaa, koska ydinvoimaloissa käytössä oleva polttoaine ei äänestyskopissa muuksi muutu. Ydinvoiman polttoainetta ei valita ”musta tuntuu” -perusteella.

Näin tilanne on myös mahdollisen Nato-kansanäänestyksen suhteen: olipa äänestyksen tulos mikä tahansa, todellisen kriisin tullessa Suomi turvaa länteen, jos hyökkääjä tulee idästä. Tämä on se suomalaisen puolueettomuuden kokonaiskuva, josta ei ole pientäkään epäselvyyttä sen enempää idässä kuin lännessä.

Jostakin syystä kuitenkin jopa Suomen presidentti on menossa kansan selän taakse ja puhuu kansanäänestyksestä. Presidentillä pitäisi ainakin teoriassa olla käytössään kaikki maan turvallisuutta koskeva tieto – aivan toisin kuin valtaosalla kansasta.

Jotta Nato-kansanäänestyksessä olisi oikeasti mieltä, kansalle pitäisi kertoa ennen vaaliuurnille menoa, mitä Suomen ja suomalaisten nykyisestä turvallisuudesta tiedetään.

Ulko-, sisä- sekä puolustusministeriö, Puolustusvoimien pääesikunta ja suojelupoliisi voisivat vuorollaan kertoa avoimesti ennen äänestystä, mitä ne tietävät Suomeen kohdistuvista uhista. Tärkeää olisi myös kuulla perustellut arviot siitä, miksi ja miten Suomen turvallisuustilanne saattaa kehittyä rauhan ja miten sodan aikana.

Mahdotontahan tämä olisi, koska kansakunnan turvallisuutta koskeva tieto on olennaisilta osiltaan salaista tai luottamuksellista. Vain pieni joukko keskeisiä päätöksentekijöitä on tämän tiedon piirissä.

Vai voitteko kuvitella, että esimerkiksi Helsingin Sanomissa julkaistaisiin tuoreita satelliittikuvia venäläisestä sotakalustosta lähellä Suomen tuhatkilometristä itärajaa? Tai että ulkoministeriön korkea edustaja kertoisi viikoittain Ylen iltauutisissa, mitä suomalaiset diplomaatit ovat kuulleet luottamuksellisissa keskusteluissa Brysselissä, Lontoossa ja Washingtonissa?

Kysymys Suomen turvallisuudesta on ratkaistava parhaalla mahdollisella tiedolla eikä musta tuntuu -mielipiteillä. Kansa on vaaleissa antanut luottamuksensa kahdelle päätöksentekijälle, joiden pitää kansan edustajina kantaa vastuu kansakunnan turvallisuuteen liittyvistä ratkaisuista. Toinen on Suomen eduskunta, toinen on tasavallan presidentti.

Erkki Vihtonen

toimittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat