Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijahuolto ulottuu ammatilliseen koulutukseen

Puolet nuorisoikäluokasta valitsee peruskoulun jälkeen ammatillisen koulutuksen, joten ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollolla on suuri kansanterveydellinen merkitys.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kouluterveydenhuollon järjestäminen koskettaa myös ammattiin opiskelevia, ei vain peruskoululaisia ja korkeakouluopiskelijoita, joista kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) kirjoitti (HS Mielipide 8.6.). Ammatillinen koulutus on toiseksi suurin osa koulutusjärjestelmästämme. Tutkinto-opiskelijoita on noin 280 000.

Oppilas- ja opiskelijahuolto on kiinteä osa koulutusta. Sen tehtävänä on tukea opiskelijan oppimista ja kasvua. Opiskelijahuollolla on työterveyshuollon tapaan myös yhteisöllinen tehtävä. Professori Mats Brommelsin selvitysryhmän esitys yksilön valinnanvapaudesta ei sovi ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollon järjestämiseen.

Kyselyjen mukaan opiskelijoiden terveystilanne on ammatillisissa oppilaitoksissa heikompi kuin lukioissa. Puolet nuorisoikäluokasta valitsee peruskoulun jälkeen ammatillisen koulutuksen, joten ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollolla on suuri kansanterveydellinen merkitys. Terveys- ja tukipalvelut on suunniteltava niin, että opiskelijoiden tarpeet ja koulutuksen muutokset otetaan huomioon.

Poliittinen tahto siirtää koulutusta nykyistä enemmän työpaikoille ilman työsuhteen solmimista mutkistaa opiskelijahuollon järjestämistä. Työssä oppimisen paikka ei aina ole samalla paikkakunnalla kuin oppilaitos.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijahuoltoon liittyvät erityisenä kysymyksenä asuntolat, joissa asuu yli 10 000 opiskelijaa. Rahoituksen leikkaukset harventavat oppilaitosverkkoa, jolloin yhä useampi opiskelija joutuu muuttamaan opintojen vuoksi kotoaan jo 16-vuotiaana. Asuntoloiden tarve kasvaa tulevaisuudessa, mikä lisää koulutuksen kustannuksia.

Petri Lempinen

toimitusjohtaja, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amke ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat