Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä alkoholistien lapsena on ollut kova koulu

Häpeän vanhempieni ylipainoa, nuhruisia ilmaisvaatteita ja yleistä huolittelemattomuutta. Minusta on tullut kipeän luokkatietoinen, kirjoittaa nimimerkki Eräs nuori nainen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen sukuni ensimmäinen ylioppilas ja opiskelen ensimmäistä vuotta yliopistossa. Olen myös alkoholistiperheen lapsi, jonka lapsuutta köyhyys ja työttömyys varjostivat. Lapsena en tuntenut häpeää, koska en ymmärtänyt sosiaalisia eroja samalla tavalla kuin nykyään.

Nyt minua hävettää kävellä perheeni kanssa julkisesti. Häpeän vanhempieni ylipainoa, nuhruisia ilmaisvaatteita ja yleistä huolittelemattomuutta. Minusta on tullut kipeän luokkatietoinen.

En tanssinut lukiossa vanhoja, en saanut edes ylioppilasjuhlia, vaikka luokkani parhaimman keskiarvon saaneena olisin ne ansainnut. Muutenkin eliittikoulun ja kodin välillä tuntui olevan valtava kuilu: meidän arkeemme kuuluivat leipäjonot ja jatkuva puute, kun taas ystäväni olivat osa huoletonta ylempää keskiluokkaa. En muista yhtään kertaa, jolloin minulle olisi ostettu lukiokirja tai maksettu vuokra.

Uskon vahvasti, että työväenluokkaa herjaavassa sanonnassa elämän kovasta koulusta on myös perää. Minun sukuani vaivaavat isältä pojalle siirtyvä alkoholismi ja muut sosiaaliset ongelmat.

Tiedetään, että työttömyys ja köyhyys periytyvät. Käsitykseni mukaan juuri sosiaaliset ongelmat ovat kaiken pahan alku ja juuri: ihminen ei saa hoitoa mielenterveysongelmiinsa, traumoihinsa tai päihderiippuvuutensa. Kun ongelmat siirtyvät sukupolvelta toiselle, koulutuksen tuomaa hyötyä ei enää ymmärretä. Alkaa syntyä luokkia, jotka eivät enää kuulu edes työväenluokkaan, koska kukaan ei ole koskaan tehnyt kunnolla töitä.

Kaiken kokemani valossa ymmärrän hyvin, miksi luokkaretkiä ei enää tehdä. Ensin olisi hoidettava ihmisten ongelmat ja palautettava työkyky, sitten vasta pantava ihminen töihin. Pelkkä toimeentulotuki, joka sekin on elintärkeä, ei poista ongelmaa.

Minun korvaani hallituksen koulutuslupaukset ovat vain pintaraapaisu yrityksessä poistaa ongelmia ja melko naiivi keino, kun samalla leikataan muista vähäosaisten tuista. Asiantuntijat Sixten Korkmania myöten ovat arvostelleet hallitusta leikkauksista ja varsinkin lapsiin kohdistuvista säästöistä. Säästöillä heikennetään sitä elintärkeää työtä, jolla voidaan ehkäistä periytyviä ongelmia. Luokkaerojen kasvun pitäisi muutenkin olla huolestuttava ilmiö.

Mikä minut sitten pelasti? Vuosia jatkunut intensiivinen terapia, huostaanotto ja muutamat luotettavat aikuiset. Olen nyt nuori aikuinen ja hallitsen elämääni. Valittavasti sisaruksilleni ei käynyt yhtä hyvin.

Eräs nuori nainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat