Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko humanistikoulutus vapaassa pudotuksessa?

Leikkaukset tulevat ”puskista” sekä alan opettajille että opiskelijoille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Jyväskylän yliopiston kampusaluetta. Yliopistosta lopetetaan kirjallisuustieteen opetus pääaineena.
Jyväskylän yliopiston kampusaluetta. Yliopistosta lopetetaan kirjallisuustieteen opetus pääaineena. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Helsingin Sanomat uutisoi (HS Kulttuuri 9.6.) usean yliopiston suunnitelmista karsia humanististen alojen koulutusta. Uutinen antaa realistisen kuvan humanististen alojen heikentämisestä, joka Suomen yliopistoissa on käynnissä. Juttu kuvaa hyvin myös karsinnan karkeaa toteutustapaa. Leikkaukset tulevat ”puskista” sekä alan opettajille että opiskelijoille.

Vuoden 2010 yliopistolakiuudistus on vahvistanut yliopistojen autonomiaa. Tiettyihin aloihin profiloitumisen edellytykset ovat parantuneet, mutta avaukset ovat olleet vielä varsin maltillisia. Humanistiset aineet näyttävät nyt toimivan eräänlaisena päänavaajana poisvalintojen tiellä.

Perustelut sille, että juuri humanistiset aineet ovat joutuneet ensimmäisenä leikkauslistalle, jäävät ontuviksi. Esimerkiksi Jyväskylän yliopisto ei ole tällä viikolla pystynyt perustelemaan uskottavasti, miksi se aikoo luopua kirjallisuudesta pääaineena.

Valitettavasti myös yliopistojen henkilökunnalle yliopistojohdon tekemät poisvalinnat näyttävät tulevan täytenä yllätyksenä. Yksittäisten oppiaineiden lakkautukset näyttävät yliopiston ulkopuolelle hyvinkin sattumanvaraisesti valikoiduilta.

Ei voi välttyä leikkausmielikuvalta, vaikka tavoitteena ja yhteisenä etuna olisi strateginen kehittäminen yksittäisten lakkauttamispäätösten sijaan. Myös yliopiston henkilökunnan olisi varmasti helpompi sulattaa päätös, jos se olisi perusteltu ja esitettäisiin osana laajempaa, pitkän aikavälin kehittämissuunnitelmaa.

Yliopistolain uudistus on tuonut mukaan yliopistojen toimivallan vahvan keskittymisen yliopistojen hallituksille ja erityisesti rehtoreille. Samalla yliopistoyhteisö on voimakkaasti etääntynyt, jopa etäännytetty, päätöksenteosta. Siinä missä muualla työelämässä johtamistrendi kulkee yhä osallistavampaan suuntaan, kehitys yliopistoyhteisössä näyttää olevan täysin päinvastainen.

Valintoja tehtäessä on syytä muistaa, että yliopistoilla on vahva yhteiskunnallinen palvelutehtävä. Kuten Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamispäätös ja sitä seurannut keskustelu ovat osoittaneet, yliopiston ja tietyn koulutusalan olemassaololla on vahva vaikutus alueen elinkeinoelämään ja työvoiman saatavuuteen.

Siinä missä humanististen aineiden merkitys, myös taloudellinen, tunnistetaan ja tunnustetaan kansainvälisesti, Suomessa humanistiset aineiden tuottamaa osaamista ei tunnisteta saati osata täysimääräisesti hyödyntää.

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja

Minna Nieminen, koulutus- ja työvoimapoliittinen asiamies

Tapio Heiskari, korkeakoulutoimikunnan puheenjohtaja, Akavan Erityisalat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat