Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten oppisopimuskoulutukseen palkkaporrastus

Työ- ja koulutussuhteen alussa korvaus olisi esimerkiksi 20–30 prosenttia nykytasosta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oppisopimuskoulutus on toimiva tapa yhdistää teoria ja käytäntö. Nykyehtoinen nuorten oppisopimuskoulutus ei kuitenkaan ole valtaosalle yrityksistä ja työnantajista houkutteleva koulutustapa.

Tämä on todettu lukuisissa kauppakamarin ja muiden elinkeinoelämän toimijoiden selvityksissä. Tilanne on myös todennettavissa oppisopimustilastoista (HS 6.6.).

On epärealistista odottaa, että ensimmäistä ammatillista tutkintoa suorittaville nuorille löytyisi hyvinäkään taloudellisina aikoina suuria määriä oppisopimustyönantajia, mikäli oppisopimuskoulutuksen ehtoihin ja joustavuuteen ei tehdä muutoksia.

Ensimmäinen keskeinen uudistus olisi porrastaa nuoren oppisopimusopiskelijan palkkaus siten, että työ- ja koulutussuhteen alussa korvaus olisi esimerkiksi 20–30 prosenttia nykytasosta. Korvaus nousisi sitä mukaa, kun opinnot etenevät ja opiskelijan osaaminen karttuu.

Toinen erittäin tärkeä tekijä on saada koulutussopimusselvitysmiesten esityksen mukaisesti oppisopimuskoulutus tiiviiksi osaksi ammatillisen koulutuksen järjestelmää. Koulutussopimus ja oppisopimuskoulutus voisivat vuorotella joustavasti työpaikan ja opiskelijan tarpeiden mukaan valmistumisen hidastumatta tai hallintobyrokratian lisääntymättä.

Markku Lahtinen

projektijohtaja

Helsingin seudun kauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat