Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella ei ole perustetta poiketa muiden Pohjoismaiden linjasta

Maahanmuuton ja pakolaisten suojelun hyväksyttävyys ja sisäinen turvallisuus edellyttävät menettelytapojen ja taloudellisten seurausten vastuullista hallintaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on kirjoitettu irakilaisperheestä, jonka äiti ja lapsi on päätetty käännyttää maasta (päätöksen toimeenpano on nyt keskeytetty). Lisäksi pääkirjoituksessa (HS 7.6.) kirjoitettiin perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisestä, mihin Päivi Räsänen (kd) vastasi (HS Mielipide 9.6.).

Kirjoituksiin liittyen on huomautettava, että Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2006 korostettiin maahanmuuton hallintaa ja muun muassa laittoman maahanmuuton ja ihmiskaupan torjuntaa. Joulukuussa samana vuonna Eurooppa-neuvosto hyväksyi selkeät linjaukset laajennetun yhteisvastuun mallista.

Toimivuuden kannalta pidettiin tärkeänä, että kaikki jäsenvaltiot sitoutuvat noudattamaan EU-tasolla jo hyväksyttyjä säännöksiä. Turvapaikkaviranomaisten välistä yhteistyötä vahvistamalla haluttiin parantaa turvapaikkapäätösten laatua ja tehokkuutta.

Yhteisellä turvapaikkamenettelyllä voitiin myös puuttua paremmin turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöön ja taata kaikille kansainvälistä suojelua hakeville pääsy turvapaikkamenettelyyn sekä menettelyn oikeudenmukaisuus ja korkeatasoinen oikeusturva.

Sisäministeriaikanani nostettiin esille laittoman maahanmuuton ja ihmiskaupan kannalta perheenyhdistämisjärjestelmän väärinkäyttö muun muassa niin sanotun ankkurilapsi-ilmiön kautta.

Ihmiskauppiaiden toiminnasta on tullut maailman kannattavinta järjestäytynyttä rikollisuutta. Riski jäädä kiinni ja saada rangaistus on lähes olematon.

Tuntuu siltä, että Helsingin Sanomat pyrkii valtamedian asemallaan korvaamaan maahanmuuttoviranomaisten (Migrin) toiminnan. Ratkaisun taustat esitetään tarkoitushakuisesti ja valikoiden. Henkilön oleskelu esimerkiksi kuukausikaupalla Irakissa ja perheen kanssa ei kerro suojelutarpeesta.

Eduskunnan vahvalla otteella pystyttiin estämään ministeri Astrid Thorsin (r) aikaiset järjestelmän perusteiden romutukset.

Ministeri Räsänen jättää myös huomiotta, että hänen aikanaan turvapaikanhakijoita oli 3 500 ja nyt kymmenen kertaa enemmän. Räsäsen mainitsemat selvitykset tehtiin täysin eri maailmassa. Suomella ei ole mitään asiallista perustetta poiketa esimerkiksi Ruotsin, Norjan ja Tanskan kiristyneestä linjasta.

Tänä vaikean sosiaalisen ja valtiontalouden kriisin aikana tulee ottaa huomioon myös pelkästään maahanmuuttohallinnon menojen kolminkertaistuminen 200 miljoonaan euroon, puhumattakaan muista kustannuksista.

Maahanmuuton ja pakolaisten suojelun hyväksyttävyys ja sisäinen turvallisuus edellyttävät menettelytapojen ja taloudellisten seurausten vastuullista hallintaa.

Kari Rajamäki

sisäministeri 2003–2007

Sdp:n sisäisen turvallisuuden työryhmän jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat