Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käännytyspäätös on vain jäävuoren huippu

Lapsen edun merkitys on Maahanmuuttoviraston päätöksissä kautta linjan vähäinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat (5.6.) kertoi irakilaismiehen käännytyspäätöksestä. Perusteluna äidin ja kolmivuotiaan tyttären käännytyspäätökselle on toimeentulokriteeri eli perheenisän alhainen tulotaso.

Maahanmuuttoviraston päätöksessä perheenäitiä pidetään myös terveenä ja työkykyisenä naisena, jolla on sukulaisista koostuva turvaverkko Irakissa. Täten hänet nähdään kykenevänä palaamaan maahan turvallisesti.

Päätös ei ole ainutkertainen. Lapsen edun merkitys on Maahanmuuttoviraston päätöksissä kautta linjan vähäinen. Tutkijat ovat käyneet läpi yli 250 Helsingin hallinto-oikeuteen tehtyä valitusta, jotka koskevat viraston kielteisiä päätöksiä.

Lapsen etu ei ole kielteisissä päätöksissä keskeinen, vaan se saatetaan sivuuttaa toteamalla, että tosiasiallinen perhe-elämä on katkennut tai sitä ei ole koskaan ollut.

Jos perheenkokoaja on alaikäinen lapsi, viranomaiselle syntyy helposti epäily ”ankkurilapsesta”. Ajatellaan, että lapsen huoltaja on lähettänyt lapsen pois kotoaan tavoitteenaan saada koko perheensä uuteen maahan.

Suomalaisissa ja kansainvälisissä oikeuslähteissä korostetaan, että lapsi tulisi erottaa vanhemmistaan vain poikkeustapauksissa.

Suomessa kuitenkin sovelletaan ilmeisen järjestelmällisesti periaatetta, jonka mukaan perheenyhdistämistä ei pidetä lapsen edun kannalta välttämättömänä.

Näin esimerkiksi yksin tulleet alaikäiset eivät yleensä saa perhettään Suomeen.

Lapsen edun arvioinnissa tulisi huomioida myös kielteisten päätösten pitkäkestoiset vaikutukset. Perheenjäsenten erottaminen toisistaan on tragedia, jolla on seurauksia niin yksilöille kuin yhteiskunnalle.

Kieltämällä ja rajoittamalla ei pystytä estämään kriisi- ja sota-alueilta pois pyrkivien ihmisten liikkumista ja toivetta elää yhdessä perheensä kanssa. Laillisten maahantuloväylien karsiminen johtaa vain ihmissalakuljetuksen ja laittoman maahanmuuton laajenemiseen.

Outi Fingerroos

professori, akatemiatutkija, Jyväskylän yliopisto

Miia Halme-Tuomisaari

oikeusantropologi, Allegra Lab Hki

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen

akatemiatutkija, Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat