Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maamme-laulusta keskusteltiin jo sata vuotta sitten

Maamme-laulua ei ole lakiteitse säädetty Suomen kansallislauluksi, vaan sen asema on tapaoikeudellinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

”Fredrik Paciuksen sävellystä [Maamme] on kritisoitu useammin kuin kerran. On esitetty, ettei se ole omaperäinen vaan lainattu thüringeniläisestä kansanlaulusta, että se on huonosti deklamoitu, että sen rytmi on laahaava ja että se musiikkina ei kohoa samaan arvoon kuin Runebergin runo.”

Sitaatti ei ole kokoomuksen puoluehallituksen perusteluista keväältä 2016 vaan Euterpe-lehden pääkirjoituksesta helmikuulta 1901 – yli sadan vuoden takaa. On kerrassaan huvittavaa, että keskustelua kansallislaulusta halutaan pitää yllä vuosisadasta toiseen.

Kokoomuksen puoluehallituksen mukaan Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin säätäminen Suomen kansallislauluksi olisi hieno tapa juhlistaa itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa.

On syytä kuitenkin muistaa, ettei Maamme-lauluakaan ole lakiteitse säädetty Suomen kansallislauluksi, vaan sen asema on tapaoikeudellinen eli perustuu käytäntöön. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista, sillä samanlainen asema kansallislaululla on naapurimaistamme niin Ruotsissa, Norjassa kuin Virossakin. Vain Venäjä tekee poikkeuksen, sillä Venäjän kansallislaulusta on duuman päätös.

Nostamalla kansallislaulukysymyksen taas kerran keskusteluun kokoomus kääntää katseensa uljaasti menneelle vuosisadalle.

Sakari Ylivuori

musiikin tohtori, tutkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat