Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSL:n on luovuttava korotuksista

Korotus haittaisi selvästi Helsingin, Espoon ja Vantaan pyrkimyksiä tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jo vuosia sujuvasti samaa pysäkinväliä kulkeneen pääkaupunkiseudulla asuvan voi olla hyvin vaikea ymmärtää jatkuvia suuria hyppyjä matkalippujen hinnoissa – eikä syyttä. Julkisten liikennevälineiden reippaita ja tutkimusten mukaan autoilijoita terveempiä ihmisiä rangaistaan siitä, että kaupungit ovat vuosikymmenten väittelyiden jälkeen vihdoin onnistuneet rakentamaan ratahankkeet, jotka olisivat muissa maissa itsestäänselvyyksiä.

Helsingin Sanomat kertoi (10.6.) HSL:n harkitsevan matkalippujen hintojen korottamista vuodenvaihteessa keskimäärin 5,5 prosenttia, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Nousu tapahtuisi kaikkien lippujen hinnoissa, mutta sisäisissä lipuissa korotus voi olla jopa 6,1 prosenttia, mikä ei varmasti houkuttele käyttämään Vantaan juuri yhdistänyttä kehärataa tai Espoon pian yhdistävää länsimetroa. Vaikka järjettömästä 11,4 prosentin korotussuunnitelmasta päästiinkin, hyvään päätökseen on vielä matkaa.

Kuten aina ennenkin aiheen ollessa esillä HSL sanoo syyksi kasvavat operointi- ja infrakustannukset. Mitä laajempi ja tehokkaampi verkosto, sitä enemmän rahaa se nielee. Uudet rataprojektit jopa kaksinkertaistavat HSL:n vuosittaisen infralaskun vuonna 2017.

Korotus haittaisi kuitenkin selvästi Helsingin, Espoon ja Vantaan pyrkimyksiä tiiviiseen kaupunkirakentamiseen. Onko lippujen hintoja varaa nostaa ennätyksellisesti maamme tärkeimmän talousalueen tehokkuuden kustannuksella? Tuskin on mahdotonta poistaa infrakustannusten tuomaa kahden prosentin korotusta, jos 11 prosenttiakin onnistuttiin jo pudottamaan 5,5 prosenttiin.

Mikko Saukkomaa

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat