Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspuiston harvennushakkuilla voi olla huomattavat terveysvaikutukset

Metsässä oleskelun on jopa todettu vahvistavan ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa ja lisäävän syöpää vastustavien proteiinien aktiivisuutta, kirjoittaa psykologian väitöskirjatutkija, filosofian maisteri Markus Mattsson.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho kaipasi (HS.fi 26.5.) tieteellisyyttä Keskuspuistoa koskevaan keskusteluun. Vastaan kutsuun psykologian alan tutkijana.

Psykologiassa on tiedetty jo pitkään, että urbanisaatio lisää mielenterveysongelmien määrää, vaikka onkin ollut epävarmaa, miksi. Luonnossa kävelemisen todettiin tuoreessa tutkimuksessa vähentävän omiin kielteisiin ominaisuuksiin keskittyvää ajattelua ja samalla vaikuttavan masennuksen syntyyn liitetyn aivoalueen toimintaan. Vaikutus oli selvä verrattuna erityisesti kaupungissa kävelyyn.

Nyt Keskuspuistoon suunnitellut laajat harvennushakkuut muuttavat luontoympäristön kaupunkimaisemmaksi, joten niiden jälkeen puisto ei enää toimisi nykyisellä tavalla ihmisten mielenterveyden voimavarana. On selvää, että yleiskaavassa suunniteltujen Keskuspuiston suurten osien rakentamisella on samanlainen vaikutus.

Suomessa professori Liisa Tyrväinen on todennut Keskuspuiston metsän olevan osallistujien elpymisen kokemusten kannalta paras ympäristö verrattuna ydinkeskustaan tai kaupunkipuistoon. Elpymisen ja elinvoimaisuuden kokemukset lisääntyivät jo 15–30 minuutin oleskelun tai kävelyn jälkeen.

Lisäksi – mikä hämmästyttävintä – metsässä oleskelun on todettu vahvistavan ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa ja lisäävän syöpää vastustavien proteiinien aktiivisuutta. Tällaiset ”metsäkylvyt” ovat nykyisin Japanissa tunnustettu hoitomuoto, sillä metsässä oleskelun tiedetään madaltavan veren kortisolipitoisuutta, pulssia ja verenpainetta sekä vaikuttavan parasympaattisen ja sympaattisen hermoston toimintaan.

Suomalaiset professorit Tari Haahtela ja Ilkka Hanski ovat puolestaan osoittaneet, että luonnon monimuotoisuuden väheneminen on yhteydessä allergioihin, diabetekseen, astmaan ja atooppiseen ihottumaan. Jopa yhteyttä Alzheimerin tautiin on esitetty. ”On tärkeää säilyttää fyysinen kosketus luontoon. Kaikki, mihin kosketamme, kaikki, mitä syömme, juomme ja hengitämme, vahvistaa immuunijärjestelmää”, Haahtela sanoi Suomen Luonto -lehdessä vuonna 2014.

Terveysnäkökulmasta ei siis ole järkevää muuttaa Keskuspuistoa metsästä puistomaiseen suuntaan, saati sitten kaataa laajoja alueita kokonaan.

Keskuspuisto on jo nykyisellään paikoin kovin kulunut. Kun samaan aikaan suunnitellaan laajoja harvennushakkuita, metsän suurten osien kaatamista ja asukasmäärän kasvusta johtuvaa entistä suurempaa puiston käyttöastetta, yhtälö ei vaikuta ratkeavan hyvin.

Jotta Keskuspuisto toimisi nykyisten ja tulevien helsinkiläisten mielenterveyden ja fyysisen hyvinvoinnin voimavarana, se on syytä suojella nykyisessä laajuudessaan.

Markus Mattsson

psykologian väitöskirjatutkija

filosofian maisteri

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat