Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsityön tukemisen verovaroilla on loputtava

Meillä ei ole lakia, joka kieltäisi lapsityövoiman käytön suomalaisen yrityksen alihankintaketjuissa muualla maailmassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tänään 12.6. vietetään kansainvälistä lapsityövoiman vastaista päivää. Lapsityön lopettaminen vuoteen 2025 mennessä on osa YK:n viime syksynä hyväksyttyjä kestävän kehityksen tavoitteita. Tehtävää riittää, sillä maailmassa on noin 168 miljoonaa lapsityöläistä. Suurin syy lasten työssäkäyntiin on perheiden köyhyys.

Lapsityöllä tarkoitetaan työtä, joka on haitallista lapsille. Sen tunnusmerkkejä ovat liian pitkät työajat, epäterveelliset tai vaaralliset työolosuhteet, riittämätön palkkaus, liian suuri vastuu nuorella iällä ja koulunkäynnin estyminen sekä haitat lapsen sosiaaliselle, fyysiselle ja henkiselle kehitykselle.

Vain harva suomalaisyritys hankkii nykyään kaikki tuotteensa ja raaka-aineensa pelkästään Suomesta. Meillä ei kuitenkaan ole lakia, joka kieltäisi lapsityövoiman käytön suomalaisen yrityksen alihankintaketjuissa muualla maailmassa.

Monissa kehittyvissä maissa lainsäädäntö tai sen toteutuksen valvonta ei riitä takaamaan ihmisoikeuksien toteutumista. Tämän vuoksi yrityksille jää suuri vastuu huolehtia siitä, että ne kunnioittavat ihmisoikeuksia omassa toiminnassaan ja alihankintaketjuissaan.

Lapsityötä on paljastunut esimerkiksi Turkissa, etenkin maataloudessa ja vaatetehtaiden alihankintaketjuissa. Turkista tuodaan Eurooppaan kolmanneksi eniten tekstiilejä Bangladeshin ja Kiinan jälkeen.

Turkkiin tulleiden miljoonien pakolaisten on tultava toimeen, koska sosiaaliturvaa ei ole. Usein myös lapset joutuvat töihin, sillä harva aikuinen pääsee virallisille työmarkkinoille ja saa elämiseen riittävää palkkaa.

Mitä me sitten voimme tehdä parantaaksemme tilannetta? Yksi vastaus liittyy julkisen sektorimme tekemiin suuriin hankintoihin.

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei verovaroin pitäisi hankkia tuotteita, joiden tuotannossa on käytetty lapsityövoimaa tai loukattu muulla tavoin työntekijöiden oikeuksia.

Hallitus antaa kesäkuussa eduskunnalle esityksen Suomen hankintalain uudistuksesta. Uudistuksen taustalla oleva EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuden kilpailuttaa ostoja myös sosiaalisten kriteerien perusteella.

Hankintalakiin tuleekin kirjata selkeät velvoitteet huomioida sosiaalinen vastuullisuus ja ihmisoikeudet julkisten hankintojen kilpailutuksessa. Nykyisellään määräävin tekijä kilpailutuksissa on lähes aina halvin hinta. Tämä voi johtaa siihen, että suomalaisten verovaroilla tuetaan köyhien lasten hyväksikäyttöä muualla maailmassa.

Julkisten hankintojen kautta hankitaan muun muassa välineitä sairaaloihimme ja tekstiilejä päiväkoteihimme. Emmehän halua, että lapset Turkissa tekevät meidän lastemme käyttämiä tavaroita?

Jos hankintalaista tulee sosiaalisen vastuullisuuden suhteen vahva, pystymme edistämään ihmisoikeuksien toteutumista sekä Suomessa että maailmalla.

Niina Mikolanniemi

yritysyhteistyöpäällikkö, Plan International Suomi

Irene Leino

yritysvastuuasiantuntija, Suomen Unicef

Sanna Vesikansa

asiantuntija, yritysvastuu ja lapsen oikeudet

Pelastakaa Lapset ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat