Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turismin pönkittäminen ei kuulu kirkolle

Jos tavallinen seurakuntalainen – tai joku muu kävijä – haluaisi mennä kirkkoon hiljentymään, se ei ole mahdollista: kirkkosali on tupaten täynnä meluavia turisteja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Temppeliaukion kirkossa kävi viime vuonna lähes 650 000 kävijää. Moinen turistitulva rasittaa sekä kirkon rakenteita ja kalusteita että vaatii runsaasti lisätyövoimaa. Nyt Töölön seurakunta on päättänyt asettaa järjestetyille seuramatkalaisille kolmen euron sisäänpääsymaksun henkeä kohden. Päätös on sinänsä varsin oikea, mutta se ei poista peruskysymystä: miksi kirkon tulee pönkittää turismia muiden toimintojensa kustannuksella?

Ensi vuoden talousarvioonsa Töölön seurakunta on varannut lipputuloja noin 450 000 euron arvosta. Summasta valtaosa kuluu turistien opastukseen ja viihdyttämiseen. Vain 70 000 euroa on varattu kirkon muihin toimintoihin (HS 11.6.).

Turisteille on järjestetty päiväsaikaan esimerkiksi jatkuvaa musiikkitarjontaa muun opastuksen, matkamuistomyynnin ja wc-palveluiden ohessa. Jos tavallinen seurakuntalainen – tai joku muu kävijä – haluaisi mennä kirkkoon hiljentymään, se ei ole mahdollista: kirkkosali on tupaten täynnä meluavia turisteja. Myös jumalanpalvelusten, häiden ja hautajaisten aikana turistiparvet norkoilevat lasiovien ulkopuolella.

Turistien viihdyttämisen sijasta kirkon tulisikin vakavasti harkita omien seurakuntalaistensa viihdyttämistä. Kirkkosalin muuttaminen päiväsaikaan turistien markkinapaikaksi vain lisää kielteistä suhtautumista kirkkoon ja eroamisia kirkosta.

Turistitulva aiheuttaa vakavia häiriöitä myös lähiympäristössä. Läheisellä Runeberginkadulla turisteja tuoneet bussit sulkevat päiväsaikaan kokonaan toisen ajokaistan 2–3 korttelin matkalla. Tämä aiheuttaa ruuhkatilanteita ja muun liikenteen hidastumista. Missään muualla Helsingissä liikenteellisesti vilkasta ja tärkeää kokoojakatua ei tällä tavoin osittain suljeta.

Oman harminsa tuovat myös turistit, jotka liikennesäännöistä piittaamatta tungeksivat lähikaduilla. Etu-Töölöstä on tullut päivisin rauhaton ja liikenteellisesti jopa vaarallinen paikka. Näistäkin epäkohdista ”kiitos” kuuluu kirkolle ja sen ylenpalttiselle turistiystävyydelle.

Markku Murros

Etu-Töölö, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat