Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioita koskevat asiakirjat pitäisi digitoida

Suomessa tiedot aiempien oikeustapausten toteutuneista kuluista säilyvät lakiammattilaisten hiljaisena tietona niin kauan kuin digitointiin ei ryhdytä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Asianajajaliiton puheenjohtajan Jarkko Ruoholan mukaan suomalaiset eivät vie riitojaan oikeuteen liian suurien kulujen pelossa (HS Kotimaa 11.6.).

Mistä tämä pelko kumpuaa? Todennäköisesti siitä, että oikeudenkäynteihin liittyy poikkeuksetta epävarmuutta ja tulkinnanvaraisuutta eikä tavallinen suomalainen ehkä tunne aiempien oikeustapauksien päätöksiä, kestoja ja toteutuneita kuluja. Nämä tiedot ovat saatavilla tuomioistuinten arkistoissa paperimuodossa, mutta harvalla on aikaa lähteä penkomaan arkistoja.

Oikeudenkäynteihin liittyviä pelkoja olisi yksinkertaista lieventää digitoimalla tuomioistuinten asiakirja-arkistot. Tällöin kansalaisilla olisi käytännössä – eikä vain teoriassa – mahdollisuus arvioida odotettavissa olevien kulujen suuruutta aiempien tapausten ja toteutuneiden kulujen perusteella. Kulujen läpinäkyvyys lisäisi todennäköisesti myös hintakilpailua asianajajatoimistojen välillä ja voisi siten johtaa oikeudenkäyntikulujen pienenemiseen ja oikeusturvan paranemiseen.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa oikeudenkäynti-informaation ympärille on syntynyt jo liiketoimintaa. Suomessa tiedot aiempien oikeustapausten toteutuneista kuluista säilyvät lakiammattilaisten hiljaisena tietona niin kauan kuin digitointiin ei ryhdytä.

Jussi Heikkilä

taloustieteen tohtorikoulutettava, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat