Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kädet on pestävä huolellisesti saippualla

Kuivaamiseen sopivat niin paperipyyhkeet kuin huolletut kylmäilmapuhaltimetkin, jotka nykytekniikalla ovat hygieeninen vaihtoehto.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eva Sundgrenin mukaan (HS Mielipide 9.6.) harva suomalainen pesee kätensä kunnolla julkisissa vessoissa. Huomio on oikea: hygienia-alan yritys Initialin teettämän tutkimuksen mukaan vaivaiset 58 prosenttia suomalaisista pesee jokaisen wc-käynnin yhteydessä kätensä saippualla.

Prosenttiluvun hilaaminen ylemmäs kohti Ruotsin (81 %), Norjan (80 %) ja Tanskan (85 %) tasoa olisi järkevä tavoite. Siihen pääseminen on kuitenkin mahdotonta, jos hygieniasta huolehtiminen jää kiinni wc-tilojen riittämättömästä varustetasosta.

Bakteerit tarttuvat hanakimmin märkiin käsiin, joten saippuapesun lisäksi huomio on kiinnitettävä käsien huolelliseen kuivaamiseen. Siihen sopivat niin paperipyyhkeet kuin huolletut kylmäilmapuhaltimetkin, jotka nykytekniikalla ovat hygieeninen vaihtoehto.

Saippuan saatavuus on ensisijainen asia huolellisen käsienpesun varmistamiseksi. Myös wc-tilojen siisteys ja niiden huoltosiivous on tärkeää. Esimerkiksi vessojen ammattimainen höyrypuhdistus varmistaa bakteerien ja virusten poistamisen tehokkaasti, sillä se irrottaa kaikki bakteerit ja lian pinnoilta. Valitettavasti taloustilanteen tiukkeneminen saattaa näkyä julkisten wc-tilojen siivouksen laadussa, vaikka hyvä hygienia olisi tärkeää myös sairauspoissaolojen hillitsemiseksi.

Ensisijaisesti käsien pesu saippualla on asenne- ja kasvatuskysymys, joten olisi taas syytä teroittaa suomalaisille, miten kädet kuuluu pestä. Tässäpä ensi hätään pikaohjeet: Hiero käsiä saippualla 20–30 sekuntia, huuhtele ja kuivaa kädet hyvin. Sulje hana paperilla, jos mahdollista.

Erja Hietala

hygienia-asiantuntija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat