Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusta saa ja pitää arvostella perustuslainvastaisuudesta

On lainoppineiden velvollisuus pitää huolta siitä, etteivät lainsäätäjät virittele oikeusjärjestelmää mielensä mukaan. Samaten on tutkimuslaitosten tehtävä varmistaa, ettei politiikanteko ole järjenvastaista, kirjoittaa valtiotieteiden opiskelija Roy Sandberg.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (HS Vieraskynä 4.6.) pitää oikeusvaltion lähtökohtana sitä, etteivät tuomioistuimet ja poliitikot puutu toistensa toimintaan. Näkemys poikkeaa pelottomasti vallanjaon perusopeista, joiden mukaan länsimaisia demokratioita johdetaan.

Vallitsevan hallintojärjestelmän alkuperäinen kehittäjä on ranskalainen paroni Montesquieu. Hänen vallan kolmijako-opissaan virkamiehet, tuomioistuimet ja eduskunta jakavat keskenään toimeenpano-, tuomio- ja lainsäädäntövallan sekä valvovat toisiaan.

Lindström katsoo, että perustuslaki estää ihmisarvon ja muiden yksilön perusoikeuksien polkemisen. Tämä ei kuitenkaan voi hänen mielestään olla politiikanteon tiellä Suomessa.

Siitä huolimatta Lindström kuuluu hallitukseen, jota Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on huomauttanut Suomen liian alhaisista vähimmäisetuuksista, koska niiden taso ei riitä toteuttamaan jokaisen ihmisen oikeutta sosiaaliturvaan. Kyseinen oikeus on mainittu ihmisoikeuksien julistuksessa, jonka periaatteet ovat kaikkien Euroopan perustuslakien pohjana. Tämän sopimuksen rikkomisen taustalla ovat juuri poliittiset päätökset, joihin tuomioistuimilla ei Lindströmin mukaan saisi olla nuijalla koputtamista.

Lindström esittää myös kolumnissaan arveluttavan ajatuksen siitä, että vuoroin hallitus, vuoroin perustuslakivaliokunta, on jonkinlaisessa loukkaamattomassa kunnia-asemassa kritiikin yläpuolella. Tämä kuulostaa hälyttävästi siltä, että sananvapaudesta yritetään jälleen kerran tehdä tapauskohtaista.

Oikeusministeri toivottavasti tietää, että ihmisillä, laitoksilla ja instituutioilla on tässä maassa oikeus ilmaista niin ihailua ja iljetystä kuin hyväksyntää ja halveksuntaakin mitä tahansa tahoa kohtaan. Se, millaista käytöstä on totuttu odottamaan tai millaisia perinteitä yhteiskunnassa arvostetaan, ei valitettavasti riitä kumoamaan tätä vapautta.

Mitä tulee siihen, että perustuslaki asettuu poikkiteloin useiden hallituksen esitysten kanssa, syynä ei ole vastustajien innokkuus takertua lakiasioihin vaan hallituksen hätiköity ja huolimaton lainsäädäntötyö, jossa perustuslaki teilataan tuon tuostakin omien tavoitteiden tieltä.

On lainoppineiden velvollisuus pitää huolta siitä, etteivät lainsäätäjät virittele oikeusjärjestelmää mielensä mukaan. Samaten on tutkimuslaitosten tehtävä varmistaa, ettei politiikanteko ole järjenvastaista. Lienee turha sanoa, että molemmat näistä yrityksistä ovat epäonnistuneet kuluvalla hallituskaudella.

Roy Sandberg

valtiotieteiden opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat