Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verokohtelun epävarmuus heikentää kilpailukykyä

Käytäntö on osoittanut, että verotuksen ennakkoratkaisujärjestelmä ei toimi. Epävarmuus voi jatkua jopa yli kymmenen vuoden ajan, mikä on liiketoiminnassa ikuisuus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Verotukseen liittyvässä julkisessa keskustelussa pääpaino on ollut veronkierrossa. Veronmaksajat on helposti leimattu verojen välttelijöiksi. Myös poliittinen keskustelu on keskittynyt erityisesti veronkiertoon.

Asianajajan työssä olen kuitenkin havainnut, että valtaosa etenkin yritysasiakkaista hakee aggressiivisten verosäästöjen sijaan ensisijaisesti varmuutta ja ennustettavuutta. Varsinkin kansainvälisesti toimivat yritykset yrittävät varmistua siitä, että verot maksetaan oikean suuruisina oikeille valtioille.

Oman mausteensa tähän toki tuo valtioiden välinen kilpailu verotuloista.

Suomen yhteisöverokanta on nykyisin varsin kilpailukykyisellä tasolla. 20 prosentin verokanta sijoittuu EU:n sisällä alempaan keskitasoon. Verotuksen vaikean ennustettavuuden takia Suomea kuitenkin pidetään epästabiilina ja epävarmana sijoituskohteena.

Pääomien liikkuessa vapaasti verokustannusten laskeminen on osa valistunutta sijoituspäätöstä. Laskelmien tekeminen on mahdotonta, jos verokustannus perustuu viranomaisen jälkikäteiseen harkintaan.

Tulkinnanvaraisia tilanteita varten verotukseen on luotu ennakkoratkaisujärjestelmä, jossa verovelvollinen voi selvittää verolainsäädännön tulkinnan etukäteen.

Käytäntö on osoittanut, ettei järjestelmä toimi. Ennakkoratkaisuprosessi saattaa jopa vuoden harkinta-ajan jälkeen päätyä siihen, ettei pyydettyä ennakkoratkaisua anneta. Lisäksi valitusprosessit saattavat kestää useita vuosia.

Työpöytäni kautta on kulkenut tapauksia, joissa vuoden 2012 kesällä aloitettuja ennakkoratkaisuprosesseja ei edelleenkään ole ratkaistu lainvoimaisesti.

Pahimmillaan veronsaaja on esittänyt, että annettu ennakkoratkaisu tulisi kokonaisuudessaan poistaa ja asia pitäisi jättää tutkittavaksi myöhemmissä verotarkastuksissa.

Tällöin epävarmuus voi jatkua jopa yli kymmenen vuoden ajan, mikä on liiketoiminnassa ikuisuus.

Tämä on kohtuutonta avoimesti liiketoimistaan kertovan verovelvollisen kannalta. Räikeimmissä esimerkeissä verokustannukset viivästysseuraamuksineen saattavat ylittää alkuperäisen tulon määrän.

Yrityskauppatilanteissa yhtiön osakkeiden hinnoittelu muuttuu melkoisen haastavaksi, jos ostajaehdokas ei voi luottaa aiempien verotuspäätösten pitävyyteen vaan joutuu varautumaan vuosien takaisten ratkaisujen kyseenalaistamiseen ja pitkiin hallintoprosesseihin. Tämä tuskin on eduksi yrityksille, niiden omistajille tai edes veronsaajalle.

Ennakkoratkaisujärjestelmän toimimattomuus yhdistettynä laajaan veronkiertonormien tulkintaan vaikuttaa huomattavasti Suomen houkuttelevuuteen sijoituskohteena. Kilpailukyvylle tämä luo rajoitteen, jonka korjaamisen soisi olevan lainsäätäjän prioriteettilistalla huomattavasti nykyistä korkeammalla.

Mikko Alakare

asianajaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat