Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipupotilaan unilääkkeen saannin rajoittaminen on laillista kidutusta

Reseptin uusimiskiellosta kärsii paitsi potilas, joka valvoo yökaudet, myös omaishoitaja, joka joutuu viettämään huonosti nukuttuja öitä omaisensa lähellä pitääkseen tästä huolta, HS:n mielipidepalstalla kirjoitetaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kolme vanhaa omaishoitajaa havaitsi olevansa saman kysymyksen ääressä: miksi kivuliaalta, kotona hoidettavalta potilaalta, jolle nukkuminen tuottaa ylivoimaisia vaikeuksia, lopetetaan riittävän tehokkaan uni- tai nukahtamislääkkeen saanti? Resepti yksinkertaisesti pannaan – usein potilasta edes näkemättä – uusimiskieltoon.

Tästä kärsii paitsi potilas, joka valvoo yökaudet, myös omaishoitaja, joka joutuu viettämään huonosti nukuttuja öitä omaisensa lähellä pitääkseen tästä huolta. Omaishoitajan pitäisi kuitenkin aamun koittaessa olla taas virkeänä suorittamassa uuden päivän vaatimat hoivatyöt.

Omaishoitaja tekee työtä vuorotta 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa. Viranomaisen sopii tulla kokeilemaan, miltä tämä jatkuvasti valvottujen öitten jälkeen tuntuu!

Jos taas sanotaan, että pysyväisluonteinen käyttö johtaa riippuvuuteen, so what – mitä sitten? Ei se elämän iltaruskovuosina ole sen pahempaa kuin jatkuva valvontakidutus.

Toki ymmärrämme, että motiivina saattaa olla myös pelko lääkkeitten joutumisesta vääriin käsiin. Mutta potilastietojen huolellinen läpikäynti varmasti osoittaisi, kenelle antaa, kenelle ei.

Nykykäytäntö johtaa siihen, että tässä on kysymys ikään kuin potilaan – ja omaishoitajankin – laillisesta kidutuksesta.

Työntekijöiden yö- ja ylityökieltoja valvotaan kovinkin tarkasti, mutta omaishoitaja saa pärjätä yön toisensa jälkeen ilman mitään huolenpitoa. Onko se mahdollista oikeusvaltiona itseään pitävässä Suomessa?

Kolme vanhaa omaishoitajaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat