Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluterveydenhuollossa on nytkin runsaasti valinnanvapautta

Valinnanvapaus ihmistä itseään koskevissa asioissa on tärkeä yksilön oikeus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anna Vuorjoki kirjoitti sote-uudistuksen valinnanvapauden tekevän suurta vahinkoa kouluterveydenhuollolle (HS Mielipide 2.6.). Kuitenkaan ketään ei nytkään pakoteta kouluterveydenhoitajalle – ainakaan kotikaupungissani tai naapurikunnassa, jossa itse toimin koulupsykologina. Lapsi itse tai huoltajat voivat valita terveyskeskuksen tai yksityisenkin hoidon, jos haluavat.

Moniammatillinen oppilashuolto joka tapauksessa säilyy sote-uudistuksessakin. Siinä mukana toimivat kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi ja muut ammattilaiset. He saavat nykyäänkin kaiken sen tiedon – ja vain sen –, minkä lapsi tai huoltaja tahtovat antaa. Samoin lapsi ja huoltaja ovat kanssakäymisessä oppilashuollon kanssa, jos haluavat. Ketään ei tähän pakoteta. He saavat vieläpä päättää, keitä tapaavat: psykologi, terveydenhoitaja, kuraattori tai opettaja ei tule tapaamiseen, mikäli huoltaja näin tahtoo.

Jos valinnanvapaus kouluterveydenhuollossa nyt kiellettäisiin, se olisi melkoinen muutos ihmisten autonomian kunnioittamisessa. Siinä tapauksessa lapsi jopa voisi jäädä tyystin vaille palveluja, mikäli huoltajat syystä tai toisesta eivät haluaisi kouluterveydenhuollon ammattilaisen tapaavan häntä.

Yhteiskunnan kehittämisessä järjestelmien sujuva toiminta on tärkeä päämäärä, mutta sillä ei voi oikeuttaa henkilökohtaisen määräysvallan viemistä ihmistä itseään koskevissa asioissa. Mahdollisuus valita, kuka auttaa ja saa tietoonsa arkaluontoisiakin yksityisasioita, on juuri sellainen.

Jos kirjoituksen motiivina oli huoli nykyisten palveluntuottajien asemasta, voi vain todeta, että ihmiset varmasti suosivat nykyisen kouluterveydenhuollon kaltaista toimivaa, monipuolista ja ammattitaitoisesti tuotettua ilmaista lähipalvelua. Jos eivät, tuottajan täytyy miettiä, missä vika. Pakottaminen ei ole oikea ratkaisu.

Juha Marila

Harjavalta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat