Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoille on annettava kannustimet omaehtoiseen uudistumiseen

Tohtoreiden kouluttaminen ulkomaille kannattaa, sillä se lisää suomalaisten yliopistojen houkuttelevuutta. Lisäksi monet tohtorit palaavat aikanaan kotiyliopistoihinsa entistä osaavampina.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Hannu Katajamäki (HS Vieraskynä 8.6.) kritisoi opetusministeriötä vision puutteesta ja yliopistosektorin muutosjohtamisesta ristiriitaisin tavoittein. Hän toivoi yliopistojen alueellisten roolien huomioimista eri yliopistoja arvioitaessa.

Opetusministeriön tulisi luoda selkeät kannustimet, joilla yliopistot voisivat itse profiloitua strategisesti painottamalla opetusta, tohtorikoulutusta tai tutkimusta.

Kandidaatin ja maisterin tutkintojen rahoituksen tulisi painottaa työllistymistä valmistumismäärien sijaan. Erityisesti ammattikorkeakouluja on Suomessa syytetty vastuuttomasta tutkintotehtailusta, johon rahoitus on kannustanut.

Yliopistoilla tulee olla vahva kannustin kantaa vastuuta myös valmistumisen jälkeisestä elämästä.

Työllistymisen painottaminen vahvistaisi yliopiston aluepoliittista roolia ja kannustaisi tiiviimpään yhteistyöhön yksityisen ja julkisen sektorin kanssa. Tiiviimpi yhteistyö vauhdittaisi myös tutkimustoimintaa.

Työllistymisestä palkittaessa olisi toki tärkeää ottaa huomioon alueelliset ja alakohtaiset erot. Muutos vaatisi yliopistoilta merkittävää urapalveluiden kehittämistä. Tässä tulisi ottaa rohkeasti oppia ulkomaisilta yliopistoilta.

Tohtorikoulutuksessa tulisi palkita tohtoreiden päätymisestä kansainväliselle akateemiselle uralle. Tohtoreiden kouluttaminen ulkomaille kannattaa, sillä se lisää suomalaisten yliopistojen verkottuneisuutta ja houkuttelevuutta.

Lisäksi monet tohtorit palaavat aikanaan takaisin kotiyliopistoihinsa entistä osaavampina.

Korostaisimme myös tutkimuksen laatua määrän sijaan. Kansainvälistä julkaisutoimintaa on jo nyt helppo arvioida viittausmäärillä ja kansainvälisillä julkaisurankingeilla. Kansalliseen julkaisutoiminnan arviointiin tarvittaneen kansalliset paneelit.

Lyhyellä aikavälillä uudistus tekisi mahdolliseksi yliopistobudjetin maltillisen virtaviivaistamisen. Pidemmällä aikavälillä yliopistojen rahoitus olisi sidottu alueen taloudelliseen kehitykseen.

Sekä pienet alueelliset yliopistot että suuret kaupunkiyliopistot voisivat kasvattaa budjettejaan keskittymällä vahvuuksiinsa – yrittämättä olla hyvä kaikessa.

Valta yliopistojen kehittämisestä palaisi yliopistoille itselleen mutta korostettuna uudenlaisella vastuulla.

Henrikki Tikkanen

professori

Aalto-yliopisto

Tukholman yliopisto

Henri Weijo

professori

Bentley University, Yhdysvallat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat