Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekeillä on lukuisia asumishankkeita vammaisille

Vahvistetut suunnitelmat eivät mahdollista sitä, että kaupunki lähtisi näiden lisäksi rahoittamaan uusia vanhempien suunnittelemia kohteita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunki on päivittänyt kehitysvammaisten asumisen ohjelmaansa vastaamaan valtakunnallisia linjauksia. Ohjelman mukaisesti vireillä on 13 kehitysvammaisten henkilöiden asumisen hanketta, jotka valmistuvat vuoteen 2020 mennessä.

Hankkeista kahdeksan on Liisa ja Jari-Matti Vuorion toivomia asuntoryhmiä, joita he kuvailevat mielipidekirjoituksessaan (HS 10.6.). Asuntoryhmissä asukkailla on omat asunnot, ja yhteisissä tiloissa voi tavata naapureita sekä saada apua asumiseen henkilökunnalta.

Ohjelmassa on myös yksi uusi perheiden aloitteesta suunniteltu kohde, joka valmistuu arvioiden mukaan joulukuussa 2018.

Helsinki on sitoutunut myös lisäämään kehitysvammaisten tukiasumista ja kehittämään yksilöllisiä asumisen ratkaisuja. Vuoden 2016 aikana on saatu 25 uutta tukiasumisasuntoa. Tukiasumisen myötä asiakkaiden valinnanvapautta on lisätty. Asukkailla on ollut mahdollisuuksia valita asuinpaikkansa ja muuttaa kavereiden kanssa samaan naapurustoon.

Lisäksi suunnitelmissa on kaksi lasten pienryhmäkotia. Tavoite on, että vuoden 2018 jälkeen helsinkiläisiä kehitysvammaisia lapsia ei enää sijoiteta laitoshoitoon, vaan kaikilla lapsilla on oikeus kodinomaiseen kasvuympäristöön.

Suunnitelmissa on otettu huomioon yhdenvertaiset mahdollisuudet myös ruotsinkielisille kehitysvammaisille, joille valmistuu asuntoryhmämallin mukaisia asuntoja arviolta vuonna 2020.

Seuraavien neljän vuoden aikana Helsinki on sitoutunut 318 uuteen asukaspaikkaan. Näissä kohteissa tulevat asukkaat ja omaiset pääsevät entistä vahvemmin mukaan toiminnan suunnitteluun.

Vahvistetut suunnitelmat eivät mahdollista sitä, että kaupunki lähtisi näiden lisäksi rahoittamaan uusia vanhempien suunnittelemia kohteita.

Jos kehitysvammainen henkilö sen sijaan on muuttamassa asuntoon, jonka hän itse tai hänen omaisensa on järjestänyt, kaupunki järjestää kotiin annettavan tuen – muun muassa asumisen ohjauksen, sosiaaliohjauksen ja tarvittavan tekniikan.

Mikaela Westergård

vammaistyön johtaja, Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat