Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi HSL:n matkakortinlukija ei palvele ikäihmisiä – vaikuttaa teekkarijäynältä

Kannattaisi ainakin löysentää aikatauluja, jottei kuljettajien pinna kiristy liikaa. Navan korkeudella olevan laitteen edessä kaksinkerroin köyristelevä vanhus saattaa pyöriä lattialla kuin keila, jos aikataulu ei salli odottelua, kirjoittaa Juhani Hulkkonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Jonne Heinonen / HS
Uudet matkakortinlukijat eivät miellytä kaikkia.
Uudet matkakortinlukijat eivät miellytä kaikkia. Kuva: Jonne Heinonen / HS

HSL on korvaamassa nykyiset, varsin selkeät matkakortinlukijat uusilla, selvästi heikommilla laitteilla. Suurten, näkyvien numeroiden ja yhden näpäytyksen periaatteen tilalle on tulossa laite, joka vaatii kaksi valintaa. Siinä numerot ja tekstit ovat niin pienellä, että ikänäköisen ja näkövammaisen on vaikea tai jopa mahdoton tulkita niitä.

Siinä sitten mummot etsivät lukulasejaan ja vaarit suurennuslasejaan. Kannattaisi ainakin löysentää aikatauluja, jottei kuljettajien pinna kiristy liikaa. Navan korkeudella olevan laitteen edessä kaksinkerroin köyristelevä vanhus saattaa pyöriä lattialla kuin keila, jos aikataulu ei salli odottelua.

Näitä laitteita kehittelevät nuoret kaiketi ajattelevat, että pelissä pitää olla haastetta. Heillä on myös harvoin riittävästi elämänkokemusta ymmärtääkseen, etteivät kaikki ole nuoria, näppäriä ja tarkkasilmäisiä. Tilaajalla pitäisi kuitenkin olla tarpeeksi älliä vaatia, että laitteet testataan eri käyttäjäryhmillä ennen hyväksymistä.

Nyt testejä ei ole selvästikään tehty, tai sitten testiryhmässä on ollut pelkästään nuoria. Uusi kortinlukija vaikuttaakin lähinnä teekkarijäynältä.

Ei tietenkään ole mahdollista ottaa huomioon jokaisen erityisryhmän tarpeita, mutta ikäihmiset ja näkövammaiset ovat niin suuri ryhmä, ettei heitä kannattaisi jättää huomiotta. Kuten vanhasta kortinlukijasta näkyy, heidän huomioon ottamisensa ei vaadi paljon.

Näköongelmaiset eivät voi kulkea omalla autolla, joten onko HSL:n tarkoitus jättää heidät herra Uberin haltuun?

Juhani Hulkkonen

huononäköinen eläkeläinen, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat