Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästötavoitteet saavutettava heikentämättä kilpailukykyä

Kansallisten keinojen pitää olla tarkkaan harkittuja, eivätkä ne saa kasvattaa yritysten logistisia kustannuksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin ilmasto- ja energiatavoitteet vuodelle 2030 tarkoittavat kolmanneksen päästövähennystavoitetta liikenteelle. Tämä on vaativa tavoite. Siihen on päästävä niin, etteivät teollisuuden kuljetuskustannukset nouse, sillä kustannusten nousu heikentäisi yritysten kilpailukykyä.

EU-komission on kesäkuussa tarkoitus antaa maakohtaiset ehdotukset taakanjaosta ja liikenteen hiiliriippuvuuden vähentämistä koskeva tiedonanto. Suomi on asettanut kansalliseksi tavoitteekseen, että vuonna 2020 liikenteen polttoaineiden energiasisällöstä 20 prosenttia olisi dieselöljyn ja bensiinin korvaavia biopolttoaineita. Tavoitteeseen ollaan jo päästy etukenossa.

Vuoteen 2030 mennessä liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuutta kuitenkin kasvatettaisiin hallitusohjelman mukaan 40 prosenttiin. Hallitusohjelman kirjauksen toteutusta valmistellaan kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa vuodelle 2030.

Suomen pitää osallistua kansainvälisiin päästövähennystalkoisiin. Kansallisten keinojen pitää kuitenkin olla tarkkaan harkittuja, eivätkä ne saa kasvattaa yritysten logistisia kustannuksia. Keskuskauppakamari edellyttää, että Suomi pitää elinkeinoelämän eduista huolta sekä kansainvälisissä että kansallisissa neuvottelupöydissä.

Laaja ja harvaan asuttu Suomi on EU-maista kuljetusintensiivisin. Kuljetuskustannuksia nostavat ratkaisut heikentävät täällä toimivan teollisuuden kilpailukykyä suhteessa muihin maihin. Nyt on vaarana, että Suomi tekee päästövähennystavoitteiden eteen päätöksiä, jotka lisäävät kuljetuskuluja.

Päästövähennystavoitteen toteuttaminen painottamalla pääasiassa biopolttoaineiden osuutta iskisi voimakkaimmin Suomeen. Kustannusten nousun vaikutus olisi suurin kuljetusintensiivisimmällä toimialoilla kuten metsäteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa.

Myös raaka-aineen riittävyydestä voi tulla ongelma, jos päästövähennystavoitteita edistetään painottamalla biopolttoaineita. Raaka-aineen riittävyyden kannalta biopolttoaineiden kuten metsähakkeesta tai jätteistä valmistetun uusiutuvan dieselin osuuden merkittävä kasvattaminen vuoteen 2030 mennessä ei välttämättä ole realistista.

Sähköautoilla voi olla tärkeä rooli paitsi liikenteen päästöjen myös liikenteen energiankulutuksen pienentämisessä. Sähkön riittävyys ei Suomessa aiheuttaisi rajoitteita sähköautojen yleistymiselle. Sähkön hyödyntäminen liikenteen käyttövoimana ei myöskään aiheuta merkittäviä tarpeita lisätä sähköntuotannon kapasiteettia.

Elinkeinoelämän näkökulmasta on erittäin tärkeää, että kaikki päästövähennyskeinot tarkastetaan hyötyineen, kustannuksineen ja seurannaisvaikutuksineen. Laskelmien on myös oltava päivitettyjä. Yritysvaikutuksia ei saa unohtaa.

On myös tärkeää, että ohjauskeinot ovat monipuolisia ja yritysten kilpailukykyä tukevia eivätkä heikentäviä. Ratkaisut ovat koko Suomen kansantalouden ja vientikilpailukyvyn kannalta keskeisiä.

Kaisa Saario

liikenneasiantuntija, Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat