Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsien käyttö ei viilennä ilmastoa

Puunkorjuu pienentää metsien hiilivarastoa vuosikymmenten ajaksi verrattuna tilanteeseen, jossa puuta ei korjata.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ahti Fagerblom mainitsi Sitran ilmastoselvitykseen viittaavassa mielipidekirjoituksessaan (HS 11.6.), että tiedeyhteisön hyväksymä fakta on, että metsien käyttö viilentää ilmastoa.

On syytä selventää, että metsät ja metsien käyttö ovat eri asioita. Jotta metsien käytön erilaisista vaikutuksista voidaan ylipäänsä esittää väitteitä, tulee metsien käyttöä verrata tilanteeseen, jossa metsiä ei käytetä.

Suomessa metsät toimivat nykyisellään kiistatta hiilennieluina, eli metsien hiilivarasto kasvaa siitä huolimatta, että puuta korjataan metsistä. Puunkorjuu kuitenkin pienentää metsien hiilivarastoa vähintään vuosikymmenten ajaksi verrattuna tilanteeseen, jossa puuta ei korjata.

Tutkimus ei tue väitettä, että metsien teollisella käytöllä puutuotteiksi ja energiaksi olisi kokonaisuudessaan ilmastoa viilentävä vaikutus ainakaan vielä pitkään aikaan.

Todennäköistä on, että lähivuosikymmeninä vaikutus on jopa päinvastainen. Käyttämällä puuta muiden materiaalien sijasta ei vältetä niin paljon päästöjä, että niiden välttäminen kompensoisi puunkäytöstä aiheutuvat päästöt. Puunkorjuun metsänielua heikentävä vaikutus on tässä keskeinen.

Metsien teollisen käytön lopettaminen ei tietenkään ole varteenotettava vaihtoehto, mutta käyttömääriä ja -tapoja sekä metsänhoitoa koskevassa päätöksenteossa on syytä tunnistaa, minkälaisia ilmastovaikutuksia metsien erilaisella käytöllä on.

Sampo Soimakallio

tekniikan tohtori, dosentti

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat