Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ALS-tautiin on vaikea saada lääkkeitä Suomessa

Suomalaisen nykykäytännön mukaan Fimea voi antaa erityisluvan vain lääketehtaiden, ei apteekkien, valmistamien lääkkeiden tuontiin. Näin silloinkin, jos lääkkeitä ei saa muualta eikä niitä voida valmistaa Suomessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Akseli Hemminki totesi (HS Vieraskynä 11.6.), että viranomaissääntely estää vakavien sairauksien lääketutkimusta ja hoidon kehittämistä.

Syövän ohella esimerkiksi ALS on sairaus, jonka kohdalla liiallinen byrokratia vaikeuttaa keskeisesti taudin hoitoa ja hoidon kehittämistä.

ALS-tauti tuhoaa liikehermot, jolloin potilas menettää vähitellen puhe-, liikunta-, syömis- ja hengittämiskykynsä ja kuolee tukehtumalla yleensä 2–5 vuoden kuluttua diagnoosista.

Parantavaa hoitoa tautiin ei vielä ole, mutta monet lääkeaineet, kuten metyylikobalamiini ja Nuedexta, hidastavat sen etenemistä.

Metyylikobalamiinihoito pidentää elämää keskimäärin noin kahdella vuodella. Aine on Yhdysvalloissa reseptilääke, jota valmistetaan vain tietyissä apteekeissa. Nuedexta puolestaan auttaa erityisesti ALS-potilaiden nielun alueen ongelmiin. Sitä on mahdollista hankkia Suomeen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean erityisluvalla, mutta lääke maksaa 1 300 euroa kuukaudessa. Vastaavaa apteekkien valmistamaa lääkettä on saanut Yhdysvalloissa jo vuosia 50 eurolla kuukaudessa.

Suomalaisen nykykäytännön mukaan Fimea voi antaa erityisluvan vain lääketehtaiden, ei apteekkien, valmistamien lääkkeiden tuontiin. Näin silloinkin, jos lääkkeitä ei saa muualta eikä niitä voida valmistaa Suomessa.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jää, että liikuntakyvytön ALS-potilas matkustaa itse kolmen kuukauden välein Yhdysvaltoihin hakemaan lääkkeitä. Käytäntö on julma.

ALS-potilaiden suurin toivo on uusissa kokeellisissa lääkkeissä, mutta suomalainen käytäntö estää tehokkaasti niidenkin saannin. Niitä voi tuoda maahan vain sairaala-apteekki omien potilaidensa käyttöön – ei avohoitopotilaille, joita valtaosa ALS-potilaista on.

ALS-tutkimuksen tuki ry on ollut yhteydessä niin apteekkeihin, neurologeihin, Fimeaan kuin sosiaali- ja terveysministeriöönkin. Olemme iloisia, että ministeriö on käynnistänyt aloitteestamme lääkkeiden saatavuusongelmiin liittyvän selvitystyön, mutta konkreettisia tuloksia ei toistaiseksi ole.

Asialla on kiire: ALS-potilaita kuolee Suomessa noin 13 joka kuukausi.

Riku Mattila

ALS-potilas, varapuheenjohtaja

Heikki Holmström

hallituksen jäsen

ALS-tutkimuksen tuki ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat