Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokirjojen tilanne ei ole niin synkkä

Omakustantaminen on nykyisin todellinen vaihtoehto.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kolumnissaan ”Milloin viimeksi ostit tietokirjan?” (HS Kulttuuri 29.5.) toimittaja Antti Majander kertoo, että tietoteosmyynti on laskenut vuodesta 2004 puoleen ja että vuonna 2015 Suomessa julkaistiin 1 575 tietokirjaa. Jaan monet Majanderin huolet, mutta tilanne ei ole näin synkkä.

Suomessa ilmestyy vuosittain noin 6 500 tietokirjaa. Luvussa ovat mukana tutkimukset ja oppikirjat. Luku voi olla suurempikin, koska Kansalliskirjastoon ei lähetetä enää entiseen malliin vapaakappaleita. Kirjapainojen ja kustantajien olisi ryhdistäydyttävä.

Yli kaksi kolmasosaa tietokirjoista ilmestyy muiden kuin Suomen Kustannusyhdistyksen jäsenten julkaisemana. Näiden kirjojen euromääräistä myyntiä on mahdoton tilastoida. Julkaisijoiden joukossa on sidosryhmäkustantajia, joille kustantaminen ei ole päätoimiala. Ne, esimerkiksi Sitra, kuitenkin julkaisevat päätoimialaansa tukevaa kirjallisuutta. Helsingin kaupunki julkaisee vuodessa 80 kirjaa.

Kustantajat tekevät tärkeää työtä. Se, että kaupallisten kustantajien julkaisemien tietokirjojen määrä on vähentynyt, johtuu kuitenkin niiden omista päätöksistä. Kun julkaistaan vähemmän, kustantamon liikevaihto supistuu, mutta kannattavuus ehkä paranee. Kun tekijöillä on julkaisemisen halua, kirjoille etsitään muu kustantaja tai sitten julkaistaan itse. Tähän suuntaan kehitys on kulkenut ja tulee kulkemaan.

Omakustantaminen on nykyisin todellinen vaihtoehto. Sitä edistävät alhaiset painatuskustannukset. Jokainen saa kirjansa verkkokirjakauppoihin. Omien verkkosivujen yhteyteen on helppoa perustaa kauppa, josta tekijä myy kirjojaan. Markkinoinnissa voi käyttää hyväksi sosiaalista mediaa.

Omakustanteiden keskimääräinen laatu onkin parantunut viime vuosina. Kaupallisten kustantajien ulkopuoliseen maailmaan kuuluvat myös esimerkiksi kotiseutukirjojen runsas floora ja hienot museokirjat. Vastikään tehdyn selvityksen perusteella tiedän jokaisen tietokirjan kustantajan vuosilta 2013 ja 2014. Joukko on laaja ja monipuolinen, yllättäväkin.

Antti Majander kehotti tuumiskelemaan tyynesti, mikä mahtaa olla tittelien määrä, jonka Suomen kaltainen maa kykenee kannattelemaan. Asia on relevantti kustantajien näkökulmasta, ei tekijöiden. Tietokirjan julkaisemisen motiivina voi olla esimerkiksi oman asiantuntijuuden tuominen esiin, eivät välttämättä suuret myyntiluvut.

Tietokirjat eivät ole muttereita, leivänpaahtimia tai saksia, joita valmistetaan kysynnän mukaan. Tietokirjat ovat kirjoja, joita tietokirjailijat ja kansalaiset kirjoittavat, koska heillä on sanottavaa ja sananvapaus. Julkaistavien kirjojen määrän rajoittaminen ei yksinkertaisesti käy.

Jukka-Pekka Pietiäinen

toiminnanjohtaja, Suomen tietokirjailijat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat