Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressihuuto ei vähennä stressiä

Metsässä huutelu tuskin opettaa ihmiselle mitään siitä, miten hän voisi tulevaisuudessa toimia taitavammin tilanteissa, joissa hän joutuu kokemaan itselleen vaikeita tunteita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (HS 11.6.) Nina Lyytisen ja Kirsti Salosen kehittämästä stressihuudosta keinona päästä eroon stressistä. Menetelmä pitää sisällään luonnossa samoilun sekä siellä suoritettavan huudon ja ilmanyrkkeilyn.

Luonnossa liikkumisen terveyshyödyistä riittää vakuuttavaa tutkimusnäyttöä, mutta pahan olon ”purkaminen” huutamalla ja lyömällä ilmaa on tieteellisesti katsottuna ongelmallisempaa.

Tausta-ajatuksena menetelmässä on, että jossakin aikaisemmassa tilanteessa ilmaisematta jätetyt tunteet voidaan ”purkaa” ilmaisemalla ne myöhemmin jossakin muualla. Näin ei kuitenkaan ole.

Psykologisten hoitojen haittavaikutuksista tiedetään toistaiseksi yllättävän vähän. Vaikeiden tunteiden purkamisesta niitä ilmaisemalla on kuitenkin jo 1970-luvulta asti tutkimusnäyttöä, joka osoittaa menetelmän haitallisuuden.

Tunteen ilmaiseminen – oli kyse sitten vihasta tai ilosta – ei suinkaan vähennä tunteen kokemista pitkällä aikavälillä vaan tutkimusten mukaan lisää sitä. Ilon ilmaiseminen ei vähennä iloa, eikä vihan ilmaiseminen vähennä vihaa.

Metsässä huutelu tuskin opettaa ihmiselle myöskään mitään siitä, miten hän voisi tulevaisuudessa toimia taitavammin tilanteissa, joissa hän joutuu kokemaan itselleen vaikeita tunteita.

Sen sijaan, että ihminen oppisi ilmaisemaan kunnolla tuntemuksiaan niissä tilanteissa, kun tunteet heräävät, hän oppii patoamaan ne sisälleen ja menemään metsään huutelemaan.

Stressihuuto ei lisää vuorovaikutustaitoja eikä empatiakykyä muita ja itseä kohtaan. Olemassa olevan tutkimusnäytön valossa se ei myöskään vähennä aggressiota vaan lisää sitä.

Muut jutussa esiin tuodut asiat, kuten luonnossa samoilu, liikunta ja rentoutumisharjoitukset, ovat sen sijaan suositeltavia tapoja vähentää stressiä.

Paul Lindroos

psykologi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat