Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetron suunnittelussa projektin aivot tuntuvat unohtuneen

Eri osajärjestelmien liittäminen yhteen eli integraatio on oleellista hankkeen onnistumiselle, kirjoittaa diplomi-insinööri, automaatio- ja integraatiosuunnittelija Matti Moilanen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suuri rakennusprojekti on kuin toimivan kehon rakentaminen. Toimintojen automaatio-ohjaus on hankkeen aivot. Nyt on saatu valmiiksi metron rakenne, mutta eri osajärjestelmät eivät toimi yhdessä ohjauksessa. Länsimetron suunnittelussa on tehty samat perusvirheet kuin suurissa rakennushankkeissa usein – samat ongelmat viivästyttivät muun muassa Turun moottoritien käyttöönottoa.

Eri osajärjestelmien liittäminen yhteen eli integraatio on oleellista hankkeen onnistumiselle. Päättäjät ja johtajat eivät nähtävästi osaa eivätkä ymmärrä integraation merkitystä hankkeen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Tarvitaan osaamista rakentamisessa, ei niinkään politiikassa.

Oikea tapa olisi ollut varautua onnistuneen integraation vaatimuksiin jo projektin käynnistysvaiheessa. Hankintoihin tulee kirjata vaatimukset siitä, kuinka laitetoimittaja osallistuu kokonaisintegraation toteutukseen heti projektin alusta. Integraattorin vastuulla on huolehtia siitä, että kaikki osajärjestelmien toimittajat noudattavat sovittuja pelisääntöjä. Integraattorin on raportoitava aikataulupoikkeamisista tiukasti projektijohdolle ja saatava tarvittava tuki omalle työlleen.

Vaikka integroitavia järjestelmiä olisi 56 ja valvottavia pisteitä noin 5 000, kuten länsimetrossa yhdellä asemalla, ei kaikkien pisteiden tilaa eikä edes kaikkien järjestelmien toimintaa tarvitse seurata keskitetysti integraation kautta. Yleensä riittää, että saadaan käsitys yleistilanteesta: onko tulipalo, onko joku jäänyt hissiin, toimivatko rullaportaat, toimivatko ilmastoinnit ja niin edelleen.

Nämä tiedot ovat eri osajärjestelmissä, ja niistä on vuosikymmenien ajan muodostettu yhteishälytyksiä kosketintietoina. Ne välitettiin aikoinaan robottipuhelimilla hälytyskeskuksiin, joissa toimittiin tilanteen vaatimilla tavoilla. Tätä voisi luonnehtia vanhanaikaiseksi integraatioksi.

Koska länsimetron korjaus vaatii pikaista ratkaisua, vanhaa periaatetta voisi käyttää soveltaen siten, että eri osajärjestelmien toimittajat velvoitettaisiin lisäämään järjestelmiinsä yhteishälytysten kosketintiedot, jotka liitettäisiin yhteen järjestelmään kosketintuloina. Tällainen järjestelmä on rakennusautomaatiojärjestelmä, joka pitää sisällään kaikki integraation vaatimat ominaisuudet ainakin alkeellisen tasoisen integraation toteuttamiseksi ja olisi vieläpä tehtävissä nopealla aikataululla. Kun perustoiminnot ja länsimetro saadaan toimimaan, varsinaiselle integraation toteutukselle jää lisää aikaa.

Rakentamisessa tulisi yleensäkin ottaa oppia saksalaisesta toimintatavasta, jossa kaikki on parhaimmillaan standardisoitua ja yhteen sovitettua, jopa työryhmien sisäinen työtoiminta. Toivottavasti Suomessa rakenteilla olevan ydinvoimalaitoksen ”aivot” eivät ole unohtuneet.

Matti Moilanen

diplomi-insinööri, automaatio- ja integraatiosuunnittelija, eläkkeellä

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat