Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolten väliseen tasa-arvoon on vielä matkaa

Esimerkiksi eduskunnassa jako nais- ja miesvaliokuntiin on yllättävän stereotyyppinen. Valiokuntiin kutsutut asiantuntijat ovat useimmin miehiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Inhimillistä kehitystä mitattaessa naisten tasa-arvoinen asema on hyvä kehittyneisyyden mittari. On kulunut 110 vuotta siitä, kun suomalaiset onnistuivat ensimmäisinä maailmassa tekemään naisista vaalikelpoisia.

Alku ei ollut helppo. Kesti yli viisikymmentä vuotta, ennen kuin naiskansanedustajien määrä lähti todelliseen nousuun ja ylitti 10 prosentin rajan.

Tasa-arvon lisääntyessä naisten vapaus tehdä omia valintoja elämässään ja päättää omasta ruumiistaan sekä kasvava taloudellinen itsenäisyys ovat lisänneet myös perheiden ja yhteiskunnan hyvinvointia. Tasa-arvosta on tullut osa suomalaista identiteettiämme ja kansainvälistä brändiä. Maiden välisessä vertailussa voimme loistaa, mutta riittääkö se tavoitteeksemme?

Monet niistä haasteista, joita naiset ovat pyrkineet nostamaan esiin politiikassa 110 vuoden aikana, ovat edelleen ratkaisematta. Esimerkiksi eduskunnassa jako nais- ja miesvaliokuntiin on yllättävän stereotyyppinen. Valiokuntiin kutsutut asiantuntijat ovat useimmin miehiä, varsinkin kun kyse on taloudesta.

Hallitus on toki tehnyt tasa-arvo-ohjelman, joka on kylläkin saanut rankkaa kritiikkiä naisjärjestöiltä. Poliittisia päätöksiä on tarkasteltava myös tasa-arvon näkökulmasta.

Moni on varmasti nähnyt kampanjan, jossa näyttelijä David Hasselhoff näyttää peukkua ja tekstissä lukee: ”Onnittelut, teillä on vain miehistä koostuva paneeli.” Kampanja on tehnyt näkyväksi syrjinnän, jota esiintyy erityisesti talouskeskusteluissa. Se ei kuitenkaan ole harvinaista muissakaan yhteyksissä. Ehkä voisimmekin käyttää Hasselhoffia myös poliittisen päätöksenteon yhteydessä.

Monet tasa-arvo-ongelmat ovat helposti ratkaistavissa lainsäädännöllä. Esimerkiksi vanhempainvapaa tulee muuttaa 6+6+6-malliseksi niin, että isät osallistuvat lasten hoitoon tasavertaisesti. Tutkimusten mukaan naisten urakehitys hiipuu juuri silloin, kun perheeseen tulee lapsia. Karrikoiden voi sanoa, että naiset jäävät hoitamaan lapsia ja miehet saavat ylennyksiä ja palkankorotuksia.

Naisilla on tästä syystä lyhempi työura ja pienempi palkka sekä selvästi vähäisemmät eläkkeet kuin miehillä. On olemassa selitys siihen, että yli 75-vuotiaat naiset elävät köyhyydessä useammin kuin miehet.

Suurin ihmisoikeusongelmamme on naisiin kohdistuva väkivalta. Satoja naisia jää joka vuosi ilman turvakotipaikkaa. Maailman konfliktien ja epätasa-arvon seurauksena meiltä hakevat turvaa lukuisat naiset ja lapset, jotka ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa. Suomen pitää pyrkiä perustamaan riittävä määrä turvakotipaikkoja, jotta jokainen hädässä oleva nainen ja lapsi saa suojan.

Sanotaan, että naiset ovat poliittinen vähemmistö – ja että enemmistön tapa ottaa vähemmistö huomioon on sivistyksen mittari. On tehtävä yhdessä töitä sen eteen, että tulevaisuudessa puolet kansanedustajista olisi naisia. Tarvitsemme naisia rakentamaan tätä maata.

Eva Biaudet

kansanedustaja (r), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat