Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka paljon parempia tuotteita suomalaisilta voi vielä vaatia?

Elintasoon kohdistuvat vaatimuksemme kovenevat koko ajan. Jos palkkojen nousu sidotaan tuottavuuden kasvuun mutta palkat eivät osaa joustaa alaspäin, olemme ongelmissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Useimpien suomalaisten poliitikkojen patenttiratkaisu Suomen taloutta piinaaviin ongelmiin on yksinkertaisesti se, että tehdään parempia tuotteita. Innovoidaan, kaupallistetaan ja kerätään maailmalta rahat. Hauska idea, jota Suomi on toteuttanut jo pitkään.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n viimevuotisen listan mukaan olemme ostovoimakorjatun ja henkilöä kohden lasketun bkt:n osalta maailman maista sijalla 26. Välittömästi edellämme on Britannia, ja takapuskurissa huohottaa Japani.

Tästä kai pitäisi tehdä se johtopäätös, että me teemme jo todella korkean lisäarvon tuotantoa, mutta elintasoomme kohdistuvat vaatimuksemme ovat vieläkin kovemmat. Haluamme lisää, joten poliitikot hankkivat meille lisää – julkisen sektorin käsittämättömän kovasta velkaantumisesta huolimatta.

Toinen ongelma liittyy työmarkkinajärjestelmäämme. 1990-luvulla ammattiliitot ottivat käyttöön niin kutsutun nousuvara-jakovaramallin palkankorotusten perustaksi. Siinä kansantalouden tuottavuus ja inflaatio määrittelivät, kuinka palkkojen ja työnantajan sosiaalikulujen piti nousta.

Kun tuottavuutemme kasvoi hurjaa tahtia vuoteen 2008 saakka, reaaliansiot nousivat samaa tahtia. Jostain syystä vuodesta 2009 alkaen tätä logiikkaa ei enää noudatettukaan. Tuottavuuden romahdus ei johtanut palkkojen alentamiseen, vaikka se olisi ollut looginen seuraus liittojen omasta mallista.

Jos palkkojen nousu sidotaan tuottavuuden kasvuun mutta palkat eivät osaa joustaa alaspäin, olemme ongelmissa. Tuottavuuden standarditikkua siirretään aina vain eteenpäin – tai kuvitteellisessa sadan metrin juoksussa maaliviiva liikkuu koko ajan eteenpäin.

Jossakin vaiheessa Suomi-neito ei enää jaksa juosta. Silloin hän pyytää, että maaliviiva tuotaisiin takaisin alkuperäiseen paikkaansa, mutta se nyt ei tietenkään käy. Maaliviiva on aina vain kauempana, ja poliitikot huutelevat, että juokse kovempaa. Yrityksille he huutavat, että tehkää parempia tuotteita.

Jospa joku tunnustaisi, että kappas, mehän teemme jo oikein hyviä tuotteita ja jätämme tuottavuudessa melkein koko maapallon taaksemme. Ehkä pitää siirtää se maali takaisin ja jatkaa palkkojen nostoa sitten, kun tuottavuus taas lähtee kasvuun.

Ei sekään kaikkia pelasta. Yrityksiä ja työntekijöitä on moneen junaan. Jos tuottavuus lähtee kasvamaan ja ylhäällä Hakaniemen sekä Etelärannan torneissa päätetään, että on palkankorotusten aika, joka ainoan suomalaisen firman on nostettava äkkiä tuottavuuttaan tai kuoltava pois. Sitä se yleissitovuus tekee.

Pekka Silen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat