Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistus uhkaa aikuiskoulutuksen tulevaisuutta

Ammatillisen koulutuksen reformissa järjestäjäverkkoa ja siten myös kilpailua halutaan karsia. Aikuiskoulutuksella ei ole kehittymisen mahdollisuuksia uudessa järjestelmässä, vaikka tarpeet ovat mittavat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keinot, joilla hallitus pyrkii parantamaan kilpailukykyä ja purkamaan normeja, ovat eri asioissa hämmästyttävän erilaisia. Sote-uudistuksessa valinnanvapautta ja erilaisten toimijoiden mukaan ottamista edistetään voimakkaasti. Ammatillisen koulutuksen reformissa taas pyritään yhdenmukaistettuun, ministeriön tiukassa ohjauksessa toimivaan kokonaisuuteen.

Tämä uhkaa etenkin ammatillista aikuiskoulutusta, jota toteuttavat nykyisin monet erityyppiset ja erikokoiset organisaatiot. Vuonna 2012 näihin koulutuksiin osallistui 1,3 miljoonaa suomalaista eli 54 prosenttia työvoimasta. Puhutaan siis elinkeinoelämän kannalta tärkeästä asiasta.

Ammatillisen koulutuksen reformissa järjestäjäverkkoa ja siten myös kilpailua halutaan karsia. Toiminnan arvioinnin lähtökohtana on alueellinen, nuorten perustutkintoja järjestävä organisaatio.

Nykyisin suurin osa ammatillisen aikuiskoulutuksen järjestäjistä on voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, säätiöitä ja yhtiöitä. Kun koulutuksen järjestäjiä arvioidaan taseen suuruuden, monialaisuuden ja tietylle alueelle etabloituneen toiminnan perusteella, joustavan ja kustannustehokkaan aikuiskouluttajan vahvuudet eivät pääse esille.

Aikuiskouluttajat ovat usein erikoistuneita toimijoita, jotka pitävät huolta harvinaisten alojen koulutustarjonnasta ja täydentävät alueellisten toimijoiden tarjontaa. Näin pystytään edullisesti ja joustavasti vastaamaan työelämän tarpeisiin koko maassa.

Reformin valmistelussa sivulauseisiin ajetulla aikuiskoulutuksella ei ole kehittymisen mahdollisuuksia uudessa järjestelmässä, vaikka tarpeet ovat mittavat.

Työelämän muutokset ovat nopeita. Uuteen ammattiin siirtyminen tarvitsee tuekseen koulutusta. Kiertotalous ja digitalisaatio eivät etene ilman uutta osaamista.

Vaikka nuorten kouluttaminen on elintärkeää, emme kuitenkaan voi rajoittua vain siihen. Uudistumiskykyistä ja osaavaa aikuiskoulutusta tarvitaan kipeästi nyt ja tulevaisuudessa.

Eeva Hämeenoja

toimitusjohtaja

Suomen ympäristöopisto Sykli

Juha Ojala

toimitusjohtaja

TTS Työtehoseura ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat