Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritys päättää työajan pidennyksestä

Kyse ei ole pakottavasta lainsäädännöstä. Pidennykset toteutuvat vasta, jos yritykset tekevät niitä koskevia sopimuksia työntekijöidensä kanssa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöjen hallituksen johdolla solmiman niin sanotun kilpailukykysopimuksen on kerrottu pidentäneen työaikoja 24 tunnilla vuodessa. Ainakin yritysten osalta tämä antaa asiasta harhaanjohtavan kuvan.

Monien alojen työehtosopimuksissa on sovittu pidennyksistä, mutta ne toteutuvat vasta, jos yritykset tekevät tarvittavia sopimuksia työntekijöiden kanssa. Osassa sopimuksista on sovittu suoraan pidennyksen toteutustapa, osassa se on jätetty paikallisesti sovittavaksi.

Olipa kyseessä kumpi tahansa malli ja järjestäytynyt tai järjestäytymätön työnantaja, sillä on kuitenkin mahdollisuus jättää pidennys toimeenpanematta. Kyse ei ole sellaisesta pakottavasta lainsäädännöstä, joka kieltäisi sopimasta työehtosopimusta tai lakia paremmista ehdoista. Sellaista ei sisältynyt edes hallituksen esityksiin niin sanotuiksi pakkolaeiksi.

Sen sijaan työnantaja voi sopia henkilöstön kanssa, että pidennyksen asemesta sovitaan keinoista, joilla käytössä olevaa työaikaa voidaan käyttää entistä paremmin ottamaan huomioon sekä yrityksen että henkilöstön tarpeet ja tavoitteet. Näin kielteinen asia voitaisiin kääntää myönteiseksi, mitä kaikki tuntuvat kaipaavan. Sitä voisi hyvin kutsua paikalliseksi kilpailukykysopimukseksi.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) on sanonut, että todellinen muutos lähtee alhaalta päin. Olisi hyvä kuulla, mitä mieltä asiasta ovat työnantaja- ja palkansaajajärjestöt.

Kauko Parkkinen

työsuhdelakimies, tietokirjailija

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat