Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

A-oluen siirtoa kauppoihin perustellaan väärillä väitteillä

Alkoholiongelmien määrä on kaikissa maissa suorassa suhteessa kokonaiskulutukseen. Suomi ei ole poikkeus, kirjoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja Pekka Puska.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien päätöstä aloittaa A-oluen myynti ruokakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla on perusteltu virheellisillä väitteillä. Outoja väitteitä ei voi selittää muutoin kuin onnistuneella olutteollisuuden lobbauksella.

Ensimmäisen väitteen mukaan uudistusta tarvitaan, koska valtio menettää verotuloja Viron oluttuonnin vuoksi. Todellisuudessa uudistus ei juurikaan vähentäisi oluen tuontia Virosta, koska sitä tuodaan halvemman hinnan eikä helpomman saatavuuden vuoksi.

Virosta tuotavan oluen osuus on vain noin 5 prosenttia suomalaisten oluen kulutuksesta, arvoltaan noin 37 miljoonaa euroa vuodessa. Kotimaisen oluen myynti on yli 2 000 miljoonaa euroa.

Valtio kyllä saisi lisää verotuloja, mutta ei Viron takia vaan koska Suomessa juotaisiin enemmän alkoholia – kovemmin verotettua, vahvempaa olutta.

Toisen väitteen mukaan alkoholiuudistusta tarvitaan tukemaan ravintolaelinkeinoa. A-oluen myynti kaupoista ja kioskeista ei kuitenkaan tue ravintoloita. Vaikutus olisi todennäköisesti päinvastainen.

Kolmas väite kertoo, että väkevämmän oluen parempi saatavuus helpottaa kohtuujuojia – haittoja aiheuttaa pieni väärinkäyttäjien ryhmä. Vahvojen oluiden myynti kaupoissa ja kioskeissa kuitenkin lisää alkoholin kokonaiskulutusta, ja alkoholiongelmien määrä on kaikissa maissa suorassa suhteessa kokonaiskulutukseen. Suomi ei ole poikkeus.

Alkoholi aiheuttaa paljon ongelmia myös kohtuukäyttäjien joukossa. Helpompi saatavuus tekee monesta kohtuukäyttäjästä ongelmakäyttäjän.

Toteutuessaan uudistus lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta noin 4–5 prosentilla. Tämä toisi vuosittain 100–150 alkoholin aiheuttamaa kuolemaa lisää. Lisäksi esimerkiksi terveyden- ja sosiaalihuollon palvelujen tarve, julkiset järjestyshäiriöt ja ongelmat kodeissa lisääntyisivät. Uudistus söisi ison osan sote-uudistuksen säästötavoitteista.

Neljännen väitteen mukaan alkoholipolitiikassa pitäisi pääpaino panna nuoriin. Suunniteltu uudistus toisi limuviinat kauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Ne vetoavat nuoriin ja lisäävät nuorten alkoholin käyttöä.

Poliittiset päättäjät voivat toki kansalta saamillaan valtuuksilla tehdä haluamiaan päätöksiä. Vastuullisuuden lisäksi voisi toivoa, että päätöksiä ei perustella kovin virheellisillä väittämillä.

Pekka Puska

professori, pääjohtaja emeritus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat