Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Te-toimistoilla ja Kelalla on eri tehtävät työttömyysturvasta päätettäessä

Te-toimisto ottaa kantaa siihen, onko henkilö työtön. Kela puolestaan selvittää, täyttyvätkö muut laissa määritellyt edellytykset työttömyysetuuden maksamiselle, kirjoittaa Kelan etuuspäällikkö Anna Mäki-Jokela.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Vapaa pudotus kirjoitti (HS.fi/mielipide 13.6.) työttömyysturvasta ja viranomaisten siitä tekemistä tulkinnoista. Kirjoittajalle oli jäänyt mielikuva, että eri viranomaistahot tulkitsevat työttömyysturvan säännöksiä eri tavoin.

Te-toimistoille ja Kelalle on määritelty työttömyysturvassa omat toiminta-alueensa. Te-toimisto antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon, jossa se ottaa kantaa siihen, onko henkilö työtön ja onko työttömyysetuuden maksamiselle olemassa te-toimiston näkökulmasta esteitä. Kela puolestaan selvittää, täyttyvätkö muut työttömyysetuuden maksamiselle laissa määritellyt edellytykset.

Kelan maksamia työttömyysetuuksia ovat peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Peruspäiväraha edellyttää työssäoloehdon täyttymistä. Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun hän on ollut vähintään 26 viikkoa sellaisessa palkkatyössä, jonka palkka on alan työehtosopimuksen mukainen. Jos työehtosopimusta ei ole, työssäoloehto täyttyy, jos kokoaikatyön kuukausipalkka on vähintään 1 173 euroa (vuonna 2016). Lisäksi työajan tulee olla vähintään 18 tuntia viikossa.

Jos henkilö ei täytä työssäoloehtoa tai jos hän on jo saanut peruspäivärahaa enimmäisajan, Kela voi maksaa työmarkkinatukea. Peruspäiväraha ja täysimääräinen työmarkkinatuki ovat samansuuruiset (32,68 euroa päivässä vuonna 2016). Työmarkkinatuen saamiselle on kuitenkin joitain erityisiä edellytyksiä.

Työttömyysetuuden lisäksi henkilöllä voi olla oikeus saada muitakin Kelan tukia. Niistä on lisätietoja Kelan verkkosivuilla.

Anna Mäki-Jokela

etuuspäällikkö

toimeentuloturvaetuuksien

osaamiskeskus, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat