Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset tukevat uusien syöpälääkkeiden kehitystä

Syöpäpotilaan kannalta tärkeintä ei ole se, että hoito on uusin, vaan se, että käytettävä lääke on tehokas ja turvallinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Akseli Hemminki (HS Vieraskynä 11.6.) otti kantaa kehittyneiden terapiatuotteiden kehitystä koskeviin viranomaismääräyksiin. Hän totesi määräysten estävän potilaiden pääsyn uusimpien hoitojen piiriin.

Viranomaisten toiminta ja potilaiden auttaminen perustuvat voimassa olevaan lainsäädäntöön: geeni- ja soluterapiaa säädellään EU:ssa asetuksella 1 394/2007. Myös kliiniset lääketutkimukset ovat EU-lainsäädännön alaisia. Tarkoituksena on suojata ihmisiä valvomattomilta kokeilta ja toisaalta mahdollistaa korkealaatuisten ja luotettavien tutkimustulosten saaminen. Lähtökohtana on aina mahdollisten riskien selvittäminen ennen kuin valmistetta annetaan ihmisille.

Syöpähoidot ja syövän kliininen lääketutkimus ovat muuttuneet viime vuosina merkittävästi. Perinteisten vaiheittaisten tutkimusohjelmien rinnalle ovat tulleet muun muassa riskiperusteiset kehityspolut. Harvinaisten ja vaikeahoitoisten syöpien kohdalla ehdollinen myyntilupa voidaan myöntää pienenkin tutkimuksen perusteella edellyttäen, että tulokset ovat luotettavia.

Syöpälääkkeiden kliiniset tutkimukset voivat olla myös lyhyitä. Esimerkiksi vasta-ainelääke, jonka keskeiset kliiniset tutkimukset käynnistyivät alkuvuodesta 2013, sai EU-myyntiluvan vuonna 2015. Ensimmäinen myyntilupa onkolyyttiselle virushoidolle edenneen melanooman hoitoon myönnettiin samoin vuonna 2015. Uusien syöpälääkkeiden kehittäminen on siis täysin mahdollista olemassa olevien säännösten puitteissa.

Solu- ja geeniterapiatuotteisiin liittyy erityispiirteitä ja haasteita. Sen vuoksi lääkekehitystä tehdään viranomaisten tukemana. EU:n lääkeviraston EMA:n ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean antama tieteellinen neuvonta on avointa kaikille toimijoille. Eniten EMA:n neuvontaa on annettu syöpälääkkeisiin. Lähes kaikki myyntiluvan saaneet uudet syöpälääkkeet ovat hyödyntäneet tätä mahdollisuutta.

Fimeassa on käytössä myös niin sanottu lääkeneuvolapalvelu alkuvaiheen tuotekehitykseen. Osa innovaatiota tukevista neuvontaprosesseista on hakijalle ilmaisia.

Uudet innovatiiviset lääkkeet ovat kalliita ja kuormittavat huomattavasti kansantalouttamme. Lääkkeiden hinta ja niiden tuotekehityskustannukset eivät kuitenkaan ole suorassa suhteessa toisiinsa. Lainsäädäntö ei tunne kokeellisen hoidon käsitettä.

Suomen lääkelain mukaan kehittyneitä terapiatuotteita voidaan käyttää, jos tuotteella on myyntilupa, kliininen lääketutkimuslupa tai kansallisen viranomaisen valmistuslupa yksilölliseen, pienimuotoiseen käyttöön. Valmistusluvan myöntää Fimea, jos hakijalla on riittävä näyttö tuotannon asianmukaisuudesta, valmisteen laadusta ja turvallisuudesta.

Vieraskynässä mainittu Helsingin julistus antaa hoitavalle lääkärille oikeuden hoitaa potilastaan parhaaksi katsomallaan lääkkeellä mutta ei anna oikeutta valmistaa lääkkeitä ilman valvovan viranomaisen lupaa.

Myyntiluvallisten lääkkeiden laatu, teho ja turvallisuus on tieteellisesti osoitettu kliinisissä lääketutkimuksissa. Syöpäpotilaan kannalta tärkeintä ei ole se, että hoito on uusin, vaan se, että käytettävä lääke on tehokas ja turvallinen.

Olli Tenhunen

ylilääkäri

Paula Salmikangas

koordinoiva erikoistutkija

Lääkealan turvallisuus- ja

kehittämiskeskus Fimea

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat