Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuto mahdollistaa stressin työstämisen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Psykologi Paul Lindroos reagoi (HS Mielipide 14.6.) stressinhoitomenetelmästämme kertoneeseen juttuun (HS Kotimaa11.6.). Toisin kuin Lindroos esittää, tausta-ajatuksemme ei ole, että aikaisemmassa tilanteessa ilmaisematta jätetyt tunteet voidaan ”purkaa” ilmaisemalla ne myöhemmin jossain muualla.

Lähtökohtamme eivät ole tunteet ja niiden purkaminen vaan kokonaisvaltainen stressikokemus, jota käsittelemme työpajassa eri tavoin tietoa antaen, keskustellen ja nyt esillä olevien menetelmien lisäksi monenlaisin pysähtymis-, rentoutumis- ja rauhoittumisharjoituksin.

Stressihuuto ja -nyrkkeily vievät noin 20 minuuttia kolmen päivän työpajasta. Niissä pysähdytään ensin vakauttavan harjoitteen kautta tiedostamaan kehollisia stressintuntemuksia, joita voi helpottaa huudolla ja kehollisella liikkeellä. Kun ylivireys vähenee, voidaan rauhoittua työstämään stressiä muilla tavoin.

Kokemuksemme stressipajojen vetäjinä on, että erittäin kuormittuneet ja stressaantuneet ihmiset eivät välttämättä pysty käyttämään perinteisiä rauhoittavia stressinsäätelymenetelmiä, eivät edes hiljentymään luonnossa. Siksi piti kokeilla jotain muuta.

Stressihuuto ja -nyrkkeily vähentävät ylivirittyneisyyttä. Tämä mahdollistaa Lindroosinkin suosittelemien stressinsäätelytapojen soveltamisen. Se mahdollistaa myös aistien avautumisen luonnon kokemiselle ja sen kauneuden havaitsemiselle sellaisella tavalla, joka on uutta ahtaissa pakolaisleiri- ja kaupunkioloissa eläville.

Nina Lyytinen

työterveyspsykologi

Kirsti Palonen

psykologi, psykoterapeutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat