Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömyydestä on huolehdittava uusia asuntoja rakennettaessa

Tulevaisuudessa esteettömyys on ilmeisesti yhä enemmän niiden huvia, joilla on siihen varaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtioneuvosto ehdottaa, että asuinrakentamisen esteettömyysnormeja lievennetään opiskelija- ja nuorisoasuntojen sekä omakotien ja paritalojen osalta. Tavoitteena on pienentää asuntorakentamisen kustannuksia.

Esteettömiä asuntoja on aivan liian vähän. Valtaosa suomalaisista asunnoista on esteellisiä. Tarve on kasvava, koska väestö ikääntyy.

Esteettömyydestä ei ole kenellekään haittaa, mutta siitä on etua monille. Sen ansiosta jokainen voi asua kotonaan silloin, kun toimintakyky muuttuu väliaikaisesti tai pysyvästi. Nykyään asuntokanta uudistuu hyvin hitaasti. Vaikka kaikki uudet asunnot tehtäisiin esteettömiksi, niitä ei silti olisi riittävästi.

Kummallisinta tässä esityksessä on, että muun muassa ympäristöministeriön selvitysten mukaan esteettömyys ei maksa juuri mitään, kunhan suunnittelu on laadukasta. Uusien asuntojen esteettömyys tulee huomattavasti halvemmaksi kuin vanhojen korjaaminen. Eikö ehdotuksen valmistellut ympäristöministeriö usko omiin selvityksiinsä, vai eikö siellä ole luettu niitä?

Ilmeisesti valtioneuvosto haluaa pitää esteettömyyden marginaalisena asiana. Ajattelutapa on täysin päinvastainen kuin YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa. Sopimus edellyttää, että vammaisten oikeuksista tehdään valtavirtaa kaikilla politiikan aloilla.

Lainsäädännön tehtävä on suojella vammaisten ja muidenkin esteettömyyttä tarvitsevien ihmisten yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Sopimuksen ratifiointi tuli Suomessa voimaan viime viikolla, valtioneuvoston ehdotusta seuranneena päivänä.

Edullisia asuntoja tarvitsevat etenkin heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevat ihmiset. Nykypolitiikka näyttää siltä, että tulevaisuudessa esteettömyys on yhä enemmän niiden huvia, joilla on siihen varaa.

Vammaiset ja pitkäaikaissairaat ovat Suomessakin keskimäärin erittäin pienituloisia, jopa köyhiä. Näin ollen esteetön ja edullinen asuminen eivät ole erillisiä kysymyksiä, vaan ne pitäisi ratkaista yhdessä.

Amu Urhonen

puheenjohtaja

Kynnys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat