Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian moni opettaja sulkee silmänsä kiusaamiselta

Kiusaaminen ei häviä ilmiantolaatikoilla tai päivittämällä kiusaamisohjelmia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jälleen kerran on huomattu, että kouluissa kiusataan. Uusimpana reseptinä ilmiötä vastaan on keksitty ilmiantolaatikot, joihin oppilaat voivat kertoa kiusaamisesta nimettömänä. Espoolaisten koulujen ilmoitustauluille ilmestyy myös ohjeet, kuinka kiusaamiseen voi hakea apua (HS 14.6.).

Ikävä kyllä tämänkaltaiset näennäistoimet ovat merkki siitä, että liian moni opettaja on sulkenut silmänsä opetustyötä häiritsevältä ilmiöltä. Edelleenkin kouluissa painotetaan oppiaine-ennätysten saavuttamista enemmän kuin oppilaiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön. Koulujen puhtoiset julkisivut eivät kestä, että arkipäiväisen ilmiön laajuus myönnettäisiin oppilaille ja heidän huoltajilleen. Laadukkaan oppilasmaterian virtaa oppilaitoksiin ei haluta padota.

Kiusaaminen ei häviä ilmiantolaatikoilla tai päivittämällä kiusaamisohjelmia. Oppivelvollisen yksityisyyttä loukkaava käyttäytyminen ei lopu, ennen kuin me ammattikasvattajat käärimme hihamme ja alamme puuttua maan tapaan osana normaalia koulutyötä.

Kyse on koulun aikuisten vakaasta ja yhteisestä tahdosta muuttaa koulumaailmaa. Valitettavasti liian moni kansankynttilä ajattelee, että kiusaaminen on yhtä pysyvä ilmiö kuin oppilaiden keikkuvat tuolit.

Toivottavasti espoolaisten nuorten toive, että kiusaamiseen puututtaisiin entistä tiukemmin, muuttuisi tulevana lukuvuonna koululaitoksemme yhteiseksi todellisuudeksi.

Jos näin ei tapahdu, kiusatun vanhemmille jää edelleen vain kaksi vaihtoehtoa: tehdä poliisille tutkintapyyntö koulun välinpitämättömästä toimintakulttuurista tai löytää lapselleen uusi opinahjo.

Juhani Argillander

yläkoulun lehtori, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat