Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kierrätykseen menee jopa antiikkia – eikä sitä saa ottaa talteen Sortti-asemilta

Uusiokäyttöön sopivien tavaroiden vieminen pois on estetty kameravalvonnalla, kirjoittaa Marko Toivanen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kierrätyksestä puhutaan paljon, mutta nykyisessä kierrätysjärjestelmässä on epäkohtia.

Kierrättäminen mielletään ympäristöteoksi. Sitä oikeanlainen kierrätys onkin. HSY:n Sortti-asemille voi viedä tarpeetonta, niin ehjää kuin epäkuntoistakin tavaraa. Pois sieltä ei saa kuitenkaan kantaa vanhaa lankapuhelintakaan tai romun joukkoon kuulumatonta 1930-luvun antiikkista putkiradiota.

Sähkö- ja elektroniikkajätteeseen menee paljon pikkuvikaisia televisioita, viihde-elektroniikkaa, tietokoneita ja muita korjattavissa olevia laitteita. Pikkuvikaisia polkupyöriäkin menee suoraan metallinkeräykseen. Nämä menevät uusien tuotteiden raaka-aineeksi, mutta se ei ole mielekästä. Uuden valmistaminen syö energiaa, myös silloin, kun käytetään kierrätysmateriaalia.

Uudessa tuotteessa ei myöskään ole vanhan tavaran viehätystä. Monet sisustavat kotinsa vanhoilla tavaroilla tai keksivät niille uusia käyttötarkoituksia. Vanhentuneet tietokoneet olisivat huollon jälkeen käyttökelpoisia vielä vuosien ajan. Rikkinäisten polkupyörien ehjistä osista voi kasata toimivia pyöriä.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on näyttänyt hyvää mallia, miten kunnostamalla ja myymällä eteenpäin saadaan vanhat tavarat uudelleen käyttöön. Muut hyötykelpoisia jätteitä vastaanottavat tahot pitäisi velvoittaa antamaan tavaraa eteenpäin tarvitsijoille vaikkapa pientä maksua vastaan. Siitä hyötyisivät niin harrastajat kuin ammattilaisetkin.

Sortti-asemilla uusiokäyttöön sopivien tavaroiden vieminen pois on estetty kameravalvonnalla. Nyt kierrätykseen menevä materiaali on puoli-ilmaista raaka-ainetta vain tietyille harvoille tahoille.

Marko Toivanen

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat