Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahtaasti asuminen ei tee kenestäkään sankaria

Pakon edessä ihminen sopeutuu asumaan vaikka vaatekomerossa, kirjoittaa yhteiskuntatieteiden maisteri Kati Varjus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime aikoina on mediassa hehkutettu monilapsisia urbaaniperheitä, jotka asuvat ihanan ahtaasti. Esimerkiksi viisihenkinen perhe 60-neliöisessä kodissa. Hei, ihan niin kuin minun perheeni Espoossa muutama vuosi sitten!

Kokemuksen syvä-äänellä voin vakuuttaa, ettei sissihenkinen kärvistely tee kenestäkään jalompaa. Ei, vaikka hiilijalanjälki jäisi afrikkalaista pienemmäksi, kuten silloin tekemissäni testeissä jäi.

Toki ihminen sopeutuu asumaan vaikka vaatekomerossa, juuri sellaisiahan me evoluution huippusaavutukset olemme – sopeutujia. Vanhaan hyvään aikaan kymmenhenkiset perheet asuivat yhden huoneen tölleissä ja vanhemmat nukkuivat yönsä tuoleissa, koska lattiatilaa ei kerta kaikkiaan riittänyt ruodon oikaisuun.

Minua nyppii mediatarinoissa se, että pakosta tehdään hyve. Se, että suomalaisten perheiden asuinneliömäärät ovat Euroopan pienimpiä, ei ole todiste onnistuneesta kaupunkirakenteen tiivistämisestä vaan siitä, että asuminen on liian kallista. Jos ahtaasti asuvat perheet voittaisivat päävoiton lotossa, tarkoin mietityt komerokodit saisivat jäädä sikseen, vaikka ne olisivat kattoon saakka täynnä kivoja Ikean säilytysratkaisuja.

Mediajutuissa kuvitellaan, että elämä helpottuu lasten kasvaessa, kun lattiat eivät ole enää täynnä leluja. Päiväkoti-ikäisten lasten kanssa vielä pärjää minikodissakin, mutta kun koululainen tuo lössin poikia pelaamaan äänekkäitä pelejä keskelle huushollia, ei voi kuulla edes omia hiilijalanjälki-ajatuksiaan.

Pikkukodeissa arki järjestäytyy muutenkin erilaiseksi, kuten ruokahuolto pikkujääkaapin sanelemana. Pakon vuoksi Prisma oli meidän jääkaappimme, josta haettiin pari maitopurkkia kerrallaan.

Miksi sitten märehtiä tätä hehkutusta? Vaikka siksi, että samaan aikaan kerrotaan, kuinka kaupungistuminen on luonnonlaki, jolta kukaan ei ole turvassa. Kun lopetetaan koulut, terveyskeskukset ja muut palvelut maaseudulta, kasvatetaan autoilun kuluja vuosittain ja kaavaillaan tulevaisuuteen tiemaksujakin, höperöinkin maalainen tajuaa käyttää viimeiset polttoaineenjämät kaasuttaakseen kaupunkiin.

Niin on lopulta suomalaiset tiivistetty pikkukomeroihin maassa, jossa on Euroopan maista eniten maapinta-alaa asukasta kohden.

Joskus muinoin Suomen maa-alueen menetys koettiin ongelmaksi, nyt ongelmana on maa-alueen runsaus. Ehkä päättäjät pian ehdottavatkin Tampereen pohjoispuolisen Suomen myymistä.

Kati Varjus

maalainen, yhteiskuntatieteiden maisteri

Loimaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat