Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukieltosopimukset rajoittavat liikkuvuutta

Työn tuottavuus paranee, kun työntekijän oikeutta vaihtaa työpaikkaa rajoitetaan vain silloin, kun siihen on todellinen tarve.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen työmarkkinoilla on yleistynyt käytäntö yhä pidemmistä kilpailukielloista etenkin asiantuntija- ja esimiestason työsopimuksissa. Suuntaus on huono, sillä kilpailukieltosopimukset rajoittavat työvoiman liikkumista. Paras osaaminen ei ole työmarkkinoiden käytössä.

Kilpailukieltosopimuksen tekeminen edellyttää työsopimuslain mukaan erityisen painavaa syytä. Kiellon enimmäiskesto on kuusi kuukautta työsuhteen päättymisestä, ja sanktioksi voidaan sopia kuuden kuukauden palkkaa vastaava sopimussakko.

Työntekijä ei herkästi lähde kilpailijalle, jos työpaikan vaihtoon liittyy pienikin riski suuresta sopimussakosta. Yritykselle sopimuksen tekeminen ei maksa mitään, eikä sanktiota tule, vaikka sen tekee ilman lain edellyttämää syytä.

Kuvitellaan, että Suomeen syntyy täysin uusi toimiala, jolle perustetaan kourallinen yrityksiä. Yritysten liiketoiminnat lähtevät kasvuun, ja pian niiden pitää rekrytoida nopeasti asiantuntijoita ja esimiehiä.

Yrityksissä mietitään, kenen kanssa kilpailukieltosopimuksia on syytä tehdä. Yritys voi tehdä kilpailukieltosopimukset rajatusti vain johdolle ja muutamalle erityistehtävissä työskentelevälle tai vaihtoehtoisesti hyvin laajasti lähes jokaiselle asiantuntijalle ja esimiehelle.

Yrityksissä pohditaan myös, miten kilpailijat ratkaisevat saman ongelman. Jos kilpailijat käyttävät kilpailukieltosopimuksia rajatusti, osaavaa työvoimaa voi saada kilpailijoilta. Jos kilpailijat tekevät kilpailukieltosopimuksia laajasti, uudet työntekijät pitää rekrytoida alan ulkopuolelta, jolloin rekrytointi alkaa tuottaa vasta kuukausien perehdytyksen jälkeen.

Yrityksen kannalta huonoin lopputulos on, että se tekee itse kilpailukieltosopimuksia rajatusti, mutta kilpailijat tekevät niitä laajasti. Silloin oma työvoima voi valua kilpailijoille, mutta uusi työvoima pitää rekrytoida alan ulkopuolelta.

Siksi yritykset päätyvät tekemään kilpailukieltosopimuksia lähes kaikkien asiantuntijoiden ja esimiesten kanssa. Se on rationaalinen päätös.

Työvoiman vapaa liikkuvuus edistää työmarkkinoiden toimivuutta ja yritysten kilpailukykyä. Siksi kilpailukieltosopimuksen tekemisen edellytyksiä tulee kiristää tai työnantajan kompensoida palkanmenetykset työntekijälle kilpailukiellon sidonnaisuusajalta.

Lisäksi kilpailukiellon soveltamisala voitaisiin rajata koskemaan vain ylintä johtoa tai erityisasiantuntijatehtäviä. Toiseksi työsopimukseen voitaisiin täsmentää kilpailukiellon peruste ja kilpailijan käsite esimerkiksi siten, että työnantajan on kilpailukieltoa tarkentaakseen mainittava ne yritykset, jotka sopimusta tehtäessä kilpailevat työnantajan kanssa.

Työn tuottavuus paranee, kun työntekijän oikeutta vaihtaa työpaikkaa rajoitetaan vain silloin, kun siihen on todellinen tarve. Siitä hyötyvät työntekijät, yritykset ja Suomen kansantalous.

Joel Uusi-Oukari

lakimies, Suomen Ekonomit

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat