Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työ vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen

Työelämän muuttuessa on otettava entistä paremmin huomioon työntekijöiden kokonaiskuormitus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Seppänen kirjoitti (HS 12.6.) liian monen syyttävän työtä haitoista, jotka aiheutuvat heille vapaa-ajasta. Kirjoittajan mukaan työtä ei pidä syyttää edes siitä, mitä tapahtuu työpaikoilla.

Kirjoitus on tarkoituksella provokatiivinen mutta herättelevä. Jokainen meistä on vastuussa hyvistä tai huonoista elämäntavoistamme, jotka joko rakentavat tai murentavat terveyttämme ja työkykyämme. Olemme mestareita keksimään syitä, miksi emme ehdi lähteä lenkille, miksi valitsemme roskaruuan mieluummin kuin terveellisen tai miksi ihmissuhteet jäävät hoitamatta.

Vielä emme kuitenkaan elä maailmassa, jossa työolot yksiselitteisesti tukisivat terveyttä. Työtapaturmien kokonaislukumäärä ei ole Suomessa pienentynyt, vaan se on pysynyt 125 000 tapaturman vuositasolla jo kymmenkunta vuotta.

Ammattitauteihin kuoli vuonna 2014 arviolta 84 palkansaajaa, ja työtapaturmissa henkensä menetti noin 20 henkeä. Nämä kuolemantapaukset olisi voitu välttää paremmalla työpaikkojen turvallisuudenhallinnalla.

Tilastokeskuksen tekemän työolotutkimuksen (2013) mukaan 32 prosenttia vastanneista piti työtään ruumiillisesti erittäin tai melko rasittavana. Vastaavasti 48 prosenttia koki työnsä henkisesti erittäin tai melko raskaaksi.

Työelämän muuttuessa on otettava entistä paremmin huomioon työntekijöiden kokonaiskuormitus, joka sisältää työn fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kuormituksen. Psykososiaalisen hyvinvoinnin tärkeys korostuu tulevaisuuden työssä. Henkilöstöjohtaminen ja hyvä esimiestyö pitäisi nostaa työterveyden ja työturvallisuuden vahvoiksi tukipilareiksi.

Työsuojelussa työkuolemien poistamiseen ja työkyvyttömyyttä aiheuttavien sairauksien ja työtapaturmien vähentämiseen pitää edelleen panostaa. Työsuojelu-, työterveys- ja hyvinvointitoimintojen yhteistyötä ja johtamista tulee kehittää. On tärkeää korostaa työyhteisöjen ja yksilöiden vahvuuksia, tukea työkykyä sekä lisätä välittämisen kulttuuria työpaikoilla.

Riitta Sauni

ylilääkäri, sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat