Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisiä verotetaan kohtuuttomasti

Leikatun indeksin ansiosta eläkeläiset ovat jo pitkään osallistuneet kilpailukyvyn vahvistamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kilpailukykysopimuksen uskotaan auttavan Suomen taloutta uuteen nousuun. Työntekijät saavat verohelpotuksia. Eläkeläiset sen sijaan maksavat entiseen tapaan veroa eläkkeestään ja ostoksistaan. Leikatun indeksin ansiosta eläkeläiset ovat jo pitkään osallistuneet kilpailukyvyn vahvistamiseen.

Eläketulo on verotuksessa ansiotuloa, kuten palkka- ja yrittäjätulotkin, mutta eläkkeen saaja ei saa tehdä työtulovähennyksiä. Niinpä keskimääräisestä vanhuuseläkkeestä, vaikka se onkin työllä ansaittu, maksetaan noin kuusi prosenttia enemmän veroa kuin vastaavasta työpalkasta.

Eläkeläisen kireämpää veroa perustellaan sillä, että eläketulosta ei makseta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksua. Perustelu on omituinen: vanhuuseläkeläiset ovat jo aikanaan maksaneet työeläkemaksunsa – muutoinhan työeläkettä ei maksettaisi lainkaan.

Keskimääräistä eläkettä ansaitsevien työpalkkoja kireämpi verotus on perustuslain vastainen ja lähentelee taloudellista ikäsyrjintää. Valtiolle säästö on näennäistä, koska eläkeläisiä siirtyy köyhyysrajalle ja siis sosiaaliavun piiriin, mikä on työn veteraanille nöyryytys.

Matti Vanhasen (kesk) hallitusohjelmassa oli kirjaus tämän vääryyden oikaisusta. Budjettiin oli varattu 50 miljoonaa euroa. Uuden talousnousun hunajaa jaettaessa tämä vanha lupaus olisi hyvä muistaa.

Esko Järvenpää

eläkeläinen

Jämsä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat