Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeudenkäynnin kulut eivät synny vain juristin työstä

Pitkä oikeudenkäynti synnyttää hallinnollisia kustannuksia monin tavoin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Varatuomari Jukka Malmio väitti (HS Mielipide 15.6.), että oikeudenkäyntikulujen ainut syy ovat asianajajien suuret palkkiot. Väite on virheellinen. Oikeudenkäynnit aiheuttavat kuluja paitsi osapuolille myös koko yhteiskunnalle.

Malmio totesi, että itse oikeudenkäynti maksaa osalliselle vain muutamia kymppejä pöytäkirjojen lunastusmaksuina. Veronmaksajille tämäkään osa prosessia ei kuitenkaan ole halpa. Oikeudenkäyntien osallisilta perittävät asiakasmaksut ovat vain pieni murto-osa tuomioistuinten kokonaiskustannuksista yhteiskunnalle.

Oikeudenhoidossa kulut eivät synny vain juristien työstä, aivan yhtä vähän kuin terveydenhuollossa pelkistä lääkärien palkoista. Pitkä oikeudenkäynti synnyttää hallinnollisia kustannuksia monin tavoin. Siksi prosesseja on tehostettava.

Niin ikään Malmion arviot asianajajien tuntihinnoista oikeudenkäyntien osalta ovat liioiteltuja. On myös hyvä tiedostaa, että suuri osa asianajajan laskuttamasta tuntihinnasta menee toiminnan sivukuluihin, kuten kaikessa yritystoiminnassa.

Toki vaativalla asiantuntijatyöllä on hintansa, tekipä sen tuomari, lääkäri tai asianajaja. Veronmaksajalle olennaista on, että prosessit ovat mahdollisimman tehokkaita ja lyhyitä – ja ennen kaikkea oikeudenmukaisia.

Jarkko Ruohola

puheenjohtaja

Suomen Asianajajaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat