Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatillisen koulutuksen reformi uhkaa romuttaa opiskelijahuollon

Opiskelijahuollon piirissä olevien määrä on kasvamassa arviolta 40 prosenttia, mutta resursseja ei olla lisäämässä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Petri Lempinen kirjoitti (HS Mielipide 10.6.) siitä, miten opiskelijahuollon toteutumisesta huolehditaan sote-uudistuksen yhteydessä. Lempinen toi hyvin esiin sen, kuinka valinnanvapaus ei sovi ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollon järjestämiseen.

Lempisen esiin nostaman ongelman lisäksi on tärkeää huomioida, että sote-uudistuksen kanssa samaan aikaan toteutettava toinen hallituksen mammuttihanke, ammatillisen koulutuksen reformi, uhkaa heikentää jo nyt heikosti toimivaa ammatillisen koulutuksen opiskelijahuoltoa.

Ammattiin opiskelevien terveystilanne on huomattavasti heikompi kuin esimerkiksi lukiossa opiskelevien. Noin 60 prosenttia ammattiin opiskelevista ei saa nykyisin heille kuuluvia opiskelijahuollon palveluita.

Ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä opiskelijahuollon piirissä olevien määrä on kasvamassa arviolta 40 prosenttia. Samaan aikaan opiskelijahuollon resursseja ei kuitenkaan olla lisäämässä. Tämä tarkoittaa noin 15–30 miljoonan euron rahoitusvajetta ammatillisen koulutuksen opiskelijahuoltoon.

Opiskelijahuollossa korostuu ennaltaehkäisyn merkitys, eli tulevien terveyshaittojen ehkäiseminen ja palveluiden käyttötarpeen madaltaminen tulevaisuudessa.

Jotta saavutettaisiin sote-uudistuksen tavoite paremmasta palveluiden saatavuudesta, terveyserojen vähentämisestä ja ennalta ehkäisevien palveluiden vahvistamisesta, on ensiarvoisen tärkeää, että hallitus tekee kaikkensa varmistaakseen heikoimmassa asemassa olevien opiskelijoiden palvelut.

Antti Malste

pääsihteeri, Suomen ammattiin

opiskelevien liitto Sakki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat