Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni nuori on kertonut itsemurha-aikeistaan kaverille, mutta ei aikuiselle

Moni nuori on ilmoittanut kertoneensa viiltelystään, itsemurha-aikeistaan ja kiusaamisestaan kaverille mutta ei yhdellekään aikuiselle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Akseli Valmunen / HS
Moni nuori kertoo itsemurha-aikeistaan ja kiusaamisestaan kaverille, mutta ei yhdellekään aikuiselle.
Moni nuori kertoo itsemurha-aikeistaan ja kiusaamisestaan kaverille, mutta ei yhdellekään aikuiselle. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Juhani Argillander esitti (HS Mielipide 16.6.), että koulun aikuisten tulisi puuttua napakammin koulukiusaamiseen eikä pitää sitä luonnollisena koulumaailmaan kuuluvana ilmiönä.

On varmasti totta, että opettajien toiminnassa, halussa ja kyvyssä nähdä kiusaamisilmiöitä on parantamisen varaa. Voi silti olla, ettei se riitä.

Havahduimme koulussamme viime marraskuussa HS:n juttuun siitä, että nuoret kyllä kertovat esimerkiksi hyväksikäyttökokemuksistaan – mutta eivät aikuisille vaan kavereille.

Päätimme kouluterveydenhoitajan kanssa selvittää, kuinka oman koulumme oppilaat toimivat, kun heillä on huolia ja murheita. Osallistuimme loppuvuodesta Opetushallituksen ja MLL:n oppilashuoltoa koskevaan koulutukseen ja sen osana selvitimme, kenelle koulumme 6.–9.-luokkalaiset asioistaan puhuvat.

Tulos oli mykistävä: moni ilmoitti kertoneensa viiltelystään, itsemurha-aikeistaan ja kiusaamisestaan kaverille mutta ei yhdellekään aikuiselle.

Yhtä lailla nuoret kertoivat olleensa itse usein se ainut olkapää, johon kaveri on nojannut, kun elämä on koetellut ja mieli on ollut musta.

Tätä taustaa vasten avasimme koulussamme päivittäisen oppilashuollon päivystysajan, johon toivotimme tervetulleiksi paitsi tukea tarvitsevat nuoret myös ne, jotka ovat huolissaan kaveristaan tai epätietoisia siitä, miten he voisivat auttaa. Ovet ovat olleet auki päivittäin tunnin ajan, ilman ajanvarausta.

Käsitykseni on, että vaikka me aikuiset kuinka haluaisimme auttaa ja havaita tuen tarpeessa olevia ja kiusattuja nuoria, emme siihen yksin kykene. Meidän on tuettava niitä nuoria, jotka tukevat kavereitaan.

Tiina Luomanen

virka-apulaisrehtori

Sipoonlahden koulu, Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat